Project
Echte en eerlijke prijs voor duurzame producten
CO2, biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, waterkwaliteit, fair pricing, dierenwelzijn, gezondheid, er zijn veel maatschappelijke thema’s die om aandacht vragen in de voedingsketen. Het onderzoeksproject Echte en eerlijke prijs gaat boeren en voedingsbedrijven helpen om te bepalen wat de echte en eerlijke prijs van duurzame producten is.
Wat is een echte en eerlijke prijs?
True pricing, of het bepalen van de echte prijs geeft een integraal beeld van de economische - en duurzaamheidskosten van productie en consumptie van voedselproducten. Een echte prijs helpt:
- producenten om zo duurzaam mogelijk te produceren
- bewuste consumenten om het juiste product te kiezen
- overheden om op de juiste manier de economie en de duurzaamheidstransitie te stimuleren
De overgang naar meer duurzame productie is niet gratis. Vaak moeten er extra kosten gemaakt worden en staan er risico’s tegenover. Aan de andere kant zijn er duurzaamheidsbaten, bijvoorbeeld als de consument bereid is extra te betalen. De kosten, baten en risico’s moeten dan over de keten verdeeld worden. Nog te vaak trekken de primaire producenten hierbij aan het kortste eind. Bij een eerlijke prijs is deze verdeling eerlijk verdeeld.
Tot een breed gedragen methodiek komen
De concepten echte prijs en eerlijke prijs zijn de afgelopen zes jaar ontwikkeld. Maar er is nog geen duidelijke, breed gedragen methodiek die omarmd is door alle partijen in de sector, en die ook publiek beschikbaar is voor iedereen.
Ook over de reactie van consumenten is nog te weinig bekend. Helpt kennis van de echte en eerlijke prijs consumenten een betere keuze te maken aan het schap? En zo ja, welke informatie is daarbij het meest efficiënt?
In deze publiek-private samenwerking (PPS) vertalen wij opgedane inzichten, samen met de sector en consument, naar één breed gedragen methodiek, die publiekelijk beschikbaar is. Zo maken wij de nieuwste wetenschappelijke inzichten direct toepasbaar.
Wat levert het op?
- partners krijgen direct ondersteuning om producten meer duurzaam te maken;
- kennis over echte en eerlijke prijs, zowel uit theorie, als praktijkcasussen. Verwerkt in een praktische methodiek om verduurzaming te versnellen;
- voorbeelden van toepassing van de echte en de eerlijke prijs van producten, met communicatiestrategieën voor zowel ketenpartijen als het brede publiek.
Projectvoorstel
Meer over duurzaamheid in de Agri & Food sector
Nieuws
In de media
- Hoe je waterkosten doorberekent in voedselprijzen (Resource)
- Inkopers bij overheidsorganisaties (zoals Rijkswaterstaat) blijken steeds vaker bereid te zijn om de echte prijs (inclusief milieukosten en sociale kosten) te betalen bij inkooptrajecten
- "Kostprijsdenken weer helemaal terug"; column van Krijn Poppe op Boerenbusiness.nl
- Interview met Willy Baltussen (WEcR) in de Volkskrant (Mac van Dinther): Krijgt de boer wel wat hij verdient?
- Martijn Leguijt (ABN AMBRO) “Verduurzaming voedsel in hogere versnelling"
- ABN AMRO Insights nieuwsbrief: Interview met Katja Logatcheva
- BoerenBusiness: Eerlijke prijs voor de boer bestaat niet
- De Telegraaf: Boeren niet de dupe van zuinige supers
- NRC.nl: Twee varkenssaucijzen voor 1,79 hoe werkt dat?
- Boerderij.nl: Martin Scholten; Krimp van de veestapel is niet nodig
- Foodnavigator: Farmers getting ‘rough end of the stick’: New pricing model targets sustainable food chain transparency
- Willy Baltussen in het RTL nieuws over het project Echte en Eerlijke Prijs
- Wageningen World: The true price of food
- NRC: De banaan kost veel meer dan zijn prijs aan de kassa
Publicaties & presentaties
Publicaties
- A method for calculating the external costs of farm animal welfare based on the Welfare Quality® Protocol
- True Cost Accounting: een methode voor verduurzaming van het globale voedselsysteem
- Air, Soil and Water Pollution
- De echte prijs van gangbaar en biologisch varkensvlees
- Creating trust and consumer value for true price food products
- De echte prijs (true price) van mosselen
- True Price Assessment
- Factsheet True Cost Accounting: een instrument om duurzame productie en consumptie van voedsel te bevorderen
- Consumer Health
Presentaties
- Lezing voor Vlaamse Adviesraad Landbouw en Visserij: De Echte Prijs van Voedsel – Februari 2023
- Expertworkshop: True Cost Accounting in der Lebensmittelproduktion - September 2020
- Markets for mankind - September 2020
- Programme MBA Integration Module 1 - August 2020
- Colloquiem True Price - 17 februari 2020
- Presentatie "Echte en eerlijke prijs" - november 2019
- Eerlijke Prijs - Een framework om inzicht te krijgen - 13 november 2019
- Eerlijke Echte Prijs innovatiecircel - 24 oktober 2019
- Presentatie WUR bij Food Valley - 17 april 2019
- Presentatie True Price bij Food Valley - 17 april 2019
Verslagen bijeenkomsten
Jaarlijkse innocatiecirkel PPS echte en Eerlijke prijs, 24 oktober 2019
- Samenvatting Jaarlijkse innovatie cirkel PPS Echte en Eerlijke prijs, 18 november 2020
- PPT, bijeenkomst Innovatiecirkel PPS Echte en Eerlijke Prijs, 18 november 2020.
- Verslag van de boekpresentatie “10 miljard monden” van 16 oktober 2020
- Samenvatting partneroverleg 29 januari
- Kort verslag - Biobeurs 22 januari 2020
Nieuwsbrief
- No. 13 Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke Prijs – april 2023
- No. 12 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs - oktober 2022
- No. 11 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke Prijs - juni 2022
- No. 10 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- januari 2022
- No. 9 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- oktober 2021
- No 8 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- Juni 2021
- No 7 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- Maart 2021
- No 6 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- December 2020
- No 5 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- September 2020
- No 4 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs - Juni 2020
- No 3 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- Maart 2020
- No 2 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs - december 2019
- No 1 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs - september 2019