Project
True Price – van Inzicht naar Actie
Voedselproductie gaat gepaard met maatschappelijke kosten die niet in de voedselprijzen zijn verdisconteerd. In de PPS Echte en Eerlijke Prijs voor duurzame producten is de echte prijs van een aantal voedselproducten berekend. Vervolgens is de vraag wat actoren kunnen doen met het inzicht in de echte prijs om deze maatschappelijke kosten te verlagen. Deze PPS helpt actoren om te komen tot effectieve en uitvoerbare actie(s) die leiden tot lagere maatschappelijke kosten van voedselproductie.
Binnen de PPS Echte en Eerlijke prijs voor duurzame producten is gewerkt aan het monetariseren van de maatschappelijke kosten en opbrengsten om tot een echte prijs van producten te komen. Wanneer de echte prijs van voeding is berekend is de volgende vraag “hoe kan de echte prijs helpen bij het verlagen van de maatschappelijke kosten?”. Diverse actoren in en rondom de voedselketen spelen daarin een rol: producenten van voedsel, inkopers van voedsel (retail, out of home), financiële instellingen, overheid en consumenten. Zij kunnen dit inzicht in de echte prijzen van producten gebruiken om ervoor te zorgen dat voedselproducten minder negatieve effecten op het milieu en op de maatschappij hebben. Welke mogelijkheden hebben zij? Welke acties kunnen zij ondernemen?
Mogelijkheden True Cost Accounting
In deze PPS hebben we samen met de actoren in en rondom de voedselketen de mogelijkheden verkend om tot een aantal effectieve en uitvoerbare acties te komen die de maatschappelijke kosten van voedselproductie verminderen. Daartoe zijn we gestart met een overzicht aan initiatieven en een beeld van de verwachtingen ten aanzien van TCA. Lees True cost accounting in Nederland en True pricing en duurzame voedselsystemen voor meer informatie.
We hebben gekeken welke mogelijkheden True Cost Accounting biedt:
- om consumenten te bewegen tot ander, duurzamer gedrag? Zie hiervoor de publicatie:
- om in B2B relaties duurzaamheid als volwaardig element in de verkoopvoorwaarden in te bouwen? Zie hiervoor de volgende publicaties:
- als basis voor interne bedrijfsvoering gericht op duurzaamheid? Zie hiervoor de publicatie:
- om keurmerken verder uit te bouwen met nieuwe duurzaamheidselementen?
- als basis voor overheidsbeleid? Zie hiervoor de volgende publicaties:
- voor een gebiedsgerichte aanpak gericht op duurzaamheid? Zie hiervoor de publicatie:
Daarnaast hebben we gekeken naar de meerwaarde van True Cost Accounting ten opzichte van andere instrumentaria die overheid en bedrijfsleven ter beschikking staan. We hebben nagedacht over de aanpak van TCA in korte ketens: Een handreiking voor het uitvoeren van een TCA voor korte voedselketens.
Ook hebben we ons gebogen over een van de belangrijkste issues in de berekening van true costs, namelijk de benodigde data en de beschikbaarheid ervan voor een True Cost Accounting: Data for True Cost Accounting.
Voor de eiwittransitie hebben we de maatschappelijke effecten in beeld gebracht met behulp van een TCA: Maatschappelijke impact van eiwittransitie.
Onze aanpak
Centraal in onze aanpak stonden praktijkexperimenten met actoren in en rondom voedsel die wilden verkennen welke mogelijkheden zij hebben om te komen tot lagere maatschappelijke kosten. De basis is een wetenschappelijk onderbouwde aanpak. De partners in de PPS wilden die ervaringen ook delen en samenbrengen om samen verder te komen. Mogelijke acties en interventies zijn getoetst en geëvalueerd op uitvoerbaarheid en effecten. Dit alles is uitgemond in een visie over de rol van True Cost Accounting om te komen tot een meer duurzaam voedselsysteem.
Deze visie zal 28 november 2024 op de conferentie “True Cost Accounting in verduurzaming van voedselketens” worden gepresenteerd. Een van de bouwstenen is de publicatie True Cost Accounting (TCA): een methode voor verduurzaming van het globale voedselsysteem.
Projectvoorstel
Nieuws
In de media
- Inkopers bij overheidsorganisaties (zoals Rijkswaterstaat) blijken steeds vaker bereid te zijn om de echte prijs (inclusief milieukosten en sociale kosten) te betalen bij inkooptrajecten:
- "Kostprijsdenken weer helemaal terug"; column van Krijn Poppe op Boerenbusiness.nl
- Interview met Willy Baltussen (WEcR) in de Volkskrant (Mac van Dinther): Krijgt de boer wel wat hij verdient?
- Martijn Leguijt (ABN AMBRO) “Verduurzaming voedsel in hogere versnelling"
- ABN AMRO Insights nieuwsbrief: Interview met Katja Logatcheva
- BoerenBusiness: Eerlijke prijs voor de boer bestaat niet
- De Telegraaf: Boeren niet de dupe van zuinige supers
- NRC.nl: Twee varkenssaucijzen voor 1,79 hoe werkt dat?
- Boerderij.nl: Martin Scholten; Krimp van de veestapel is niet nodig
- Foodnavigator: Farmers getting ‘rough end of the stick’: New pricing model targets sustainable food chain transparency
- Willy Baltussen in het RTL nieuws over het project Echte en Eerlijke Prijs
- Wageningen World: The true price of food
- NRC: De banaan kost veel meer dan zijn prijs aan de kassa
Publicaties en presentaties
Publicaties
- True Cost Accounting (TCA) als hulpmiddel voor bedrijven om te verduurzamen
- Op weg naar duurzame en inclusieve koffieaanbestedingen
- Bijdrage van True Cost Accounting aan overheidsbeleid om te verduurzamen
- Sociale duurzaamheid in de ketens van laboratoriumjassen
- Data for True Cost Accounting
- Een handreiking voor het uitvoeren van een TCA voor korte voedselketens
- Maatschappelijke impact van eiwittransitie
- Hoe True Cost Accounting bijdraagt aan het meten van Brede Welvaart: Begrippen True Pricing, True Cost Accounting, MKBA en Brede Welvaart toegelicht
- Aangescherpte criteria voor de inkoop van koffie namens Nederlandse universiteiten
- Creating trust and consumer value for true price food products
- True Cost Accounting: een methode voor verduurzaming van het globale voedselsysteem
- True Cost Accounting in Nederland: een Quick Scan
- True Cost Accounting in een gebiedsgerichte aanpak
- True Cost Accounting in de interne bedrijfsvoering: voordelen, valkuilen en voorbeelden uit de praktijk
- True pricing en duurzame voedselsystemen: verslag van interviews onder stakeholders in het voedseldomein over verwachtingen en wensen over true pricing om te komen tot een duurzaam voedselsysteem
- De true costs van de milieu-impact van catering
Presentaties
Nieuwsbrief
- No. 13 Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke Prijs – april 2023
- No 3 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs - oktober 2022
- No 2 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke Prijs - juni 2022
- No 1 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- Januari 2022
- No 3 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- Oktober 2021
- No 2 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- Juni 2021
- No 1 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- Maart 2021
- No 6 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- December 2020
- No 5 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- September 2020
- No 4 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs - Juni 2020
- No 3 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs- Maart 2020
- No 2 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs - december 2019
- No 1 - Nieuwsbrief PPS Echte en Eerlijke prijs - september 2019