Klimaat
Binnen de programmalijn Klimaat wordt gekeken naar klimaatadaptatie en -mitigatie. Hier is niet alleen het verlagen van de emissie van broeikasgassen belangrijk, maar ook wat de impact is van klimaatverandering. Zo worden er andere – vernieuwende – gewassen geprobeerd, die beter geschikt zin voor het warmer wordende klimaat, of gewassen die helpen bij koolstofvastlegging in de bodem.
Om emissies te verlagen, wordt onder andere water gedruppeld op de vloer, loopt de mestschuif ieder uur en wordt gekeken naar de ideale weersomstandigheden om mest toe te dienen aan het land. Het rantsoen van de koeien bevat een lage hoeveelheid ruw eiwit (150g), dit zorgt voor een lagere ammoniakemissie en vermindert de nitraatuitspoeling bij beweiding. Met behulp van zogenaamde ‘meetweken’, wordt iedere week gekeken naar de voeropname, -efficiëntie en uitstoot van de koeien, zodat tijdig kan worden ingegrepen.
Dankzij deze praktijkmaatregelen heeft De Marke de afgelopen jaren een enorme slag weten te slaan als het gaat om emissieverlaging.
Klimaatonderzoek op De Marke
De twee grootste projecten die hieronder vallen zijn:
- KLIMAP (Klimaat adaptatie in de Praktijk)
- KLIMEA (Klimaatbestendige Melkveehouderij in de Achterhoek)
KLIMAP is een breed onderzoek in Nederland dat kijkt naar de veranderingen die klimaatverandering veroorzaakt in het bodem- en watersysteem van de Nederlandse zandgronden en de impact daarvan voor landbouw en natuur. Onder de KLIMEA-noemer wordt specifiek gekeken naar Achterhoekse zandgronden. Ook hier wordt gekeken hoe de Achterhoek klimaatbestendiger kan worden gemaakt.
Voorbeelden van specifieke onderzoeken:
- Veldproef met wintergraan
Omdat de winters warmer worden en zomers droger werd hier gekeken of winterrogge het ruwvoerproductieverlies door de droogte in de zomer kan compenseren. Meer informatie vindt u hier.
- Klei in zand
In dit project kijken we naar het effect van het aanbrengen van klei op zandige bovengrond met name op de waterhuishouding. De verwachting is dat door de bijmenging het watervasthoudende vermogen van de boden en de vochtleverantie voor het gewas wordt verbeterd. Dit wordt op zowel gras- als maisland gedaan. Meer informatie vindt u hier.
- Druppelirrigatie en bevloeiing
Afgelopen jaren hebben we gekeken naar de potentie van druppelirrigatie. Hier is gekeken naar de effecten van verschillende aanlegmethoden op gewasopbrengst en uitspoeling van stikstof. Meer informatie vindt u hier. Daarnaast is in samenwerking met het Waterschap Rijn en IJssel onderzocht of het bevloeien van landbouwpercelen effect heeft op de grondwatervoorraad en zo droogteschade kan verminderen.
- Biobased bouwmaterialen
Ook kijken we naar nieuwe teelten, zoals bijvoorbeeld vezelhennep, miscanthus, vlas en zonnekroon voor het produceren van biobased bouwmaterialen. Deze producten worden gebruikt voor de realisatie van een biobased vergaderpaviljoen bij De Marke. Meer informatie vindt u hier.