Natuur
Binnen de programmalijn Natuur wordt gezocht naar de verbinding tussen landbouw en natuur, zodat deze in harmonie zijn met elkaar. Landschap, natuur, biodiversiteit, bodem, water en lucht, wonen, werken en recreëren. Een bekend voorbeeld hiervan is natuurinclusieve landbouw.
Wanneer gepraat wordt over natuurinclusieve landbouw zijn vier dimensies van belang, namelijk:
1. Behoud specifieke soorten
Hierbij wordt gedoeld op planten die van oudsher in de Achterhoek voorkomen, maar ook zorgen dat specifieke diersoorten en insecten zich kunnen vestigen in de omgeving. Dit zorgt voor een gezond en veerkrachtig ecosysteem, wat klaar is voor de volgende generatie.
2. Brongebieden en verbindingszones
Om specifieke diersoorten te behouden in de omgeving zijn verbindingszones van belang. Zo kunnen ze bijvoorbeeld van het ene bos, via een struweel, naar het andere bos, zonder een grote open vlaktes over te hoeven steken.
3. Landshappelijke kwaliteit
Dankzij dit soort verbindingszones, in de vorm van bijvoorbeeld struwelen, behoud men het mooie Achterhoekse coulisselandschap. Dit zorgt voor een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving, waar mensen graag recreƫren, ontspanning zoeken en inspiratie opdoen.
4. Functionele agrobiodiversiteit
Dankzij het gebruik van meerdere soorten, vergroot men de functionele agrobiodiversiteit, waarbij de natuur in harmonie is. Dankzij, bijvoorbeeld, kruidenrijk grasland krijgen micro-organismen, zoals bacteriƫn en schimmels de kans om te groeien. Dit speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de bodem. Het draagt bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van bijvoorbeeld pesticiden en kunstmest, terwijl het de veerkracht vergroot.
Natuuronderzoek op De Marke
Een concreet voorbeeld van natuurinclusieve landbouw bij Agro-innovatiecentrum De Marke is dat er begin 2024 een nieuwe houtwal aangelegd is. Deze houtwal biedt meerdere functies, denk hierbij aan een type houtopstand dat rond een stal wordt geplant om stikstof, ammoniak en fijnstof te kunnen opvangen. Of een voederhaag tussen beweide percelen die rijk zijn aan mineralen en gezonde inhoudsstoffen, waar het vee naar behoefte kan vreten. Ook een geriefhoutbosje is een optie, waarbij de beplanting hout levert voor verkoop of voor dagelijks gebruik rondom de stal. Meer info kunt u hier vinden. Daarnaast zetten we ook kruidenrijk grasland in om de aanvoer van stikstof in de vorm van kunstmest te verkleinen, maar ook om de biodiversiteit te verhogen.
Daarnaast heeft De Marke een natuurwandelpad van 5,5 km. Er is een groenblauwe dooradering door een netwerk van natuurelementen. Sloten, poelen, heggen, perceel- en akkerranden, houtwallen en bermen langs wegen verhogen de ecologische verscheidenheid. Ze stimuleren daarmee de diversiteit en leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van landelijk gebied.