Project

True Price – van Inzicht naar Actie

Voedselproductie gaat gepaard met maatschappelijke kosten die niet in de voedselprijzen zijn verdisconteerd. In de PPS Echte en Eerlijke Prijs voor duurzame producten is de echte prijs van een aantal voedselproducten berekend. Vervolgens is de vraag wat actoren kunnen doen met het inzicht in de echte prijs om deze maatschappelijke kosten te verlagen. Deze PPS helpt actoren om te komen tot effectieve en uitvoerbare actie(s) die leiden tot lagere maatschappelijke kosten van voedselproductie.

Binnen de PPS Echte en Eerlijke prijs voor duurzame producten is gewerkt aan het monetariseren van de maatschappelijke kosten en opbrengsten om tot een echte prijs van producten te komen. Wanneer de echte prijs van voeding is berekend is de volgende vraag “hoe kan de echte prijs helpen bij het verlagen van de maatschappelijke kosten?”. Diverse actoren in en rondom de voedselketen spelen daarin een rol: producenten van voedsel, inkopers van voedsel (retail, out of home), financiële instellingen, overheid en consumenten. Zij kunnen dit inzicht in de echte prijzen van producten gebruiken om ervoor te zorgen dat voedselproducten minder negatieve effecten op het milieu en op de maatschappij hebben. Welke mogelijkheden hebben zij? Welke acties kunnen zij ondernemen?

Mogelijkheden True Cost Accounting

In deze PPS hebben we samen met de actoren in en rondom de voedselketen de mogelijkheden verkend om tot een aantal effectieve en uitvoerbare acties te komen die de maatschappelijke kosten van voedselproductie verminderen. Daartoe zijn we gestart met een overzicht aan initiatieven en een beeld van de verwachtingen ten aanzien van TCA. Lees True cost accounting in Nederland en True pricing en duurzame voedselsystemen voor meer informatie.

We hebben gekeken welke mogelijkheden True Cost Accounting biedt:

  1. om consumenten te bewegen tot ander, duurzamer gedrag? Zie hiervoor de publicatie:
    1. Creating trust and consumer value for true price food products
  2. om in B2B relaties duurzaamheid als volwaardig element in de verkoopvoorwaarden in te bouwen? Zie hiervoor de volgende publicaties:
    1. Op weg naar duurzame en inclusieve koffieaanbestedingen
    2. Sociale duurzaamheid in de ketens van laboratoriumjassen
    3. De true costs van de milieu-impact van catering
    4. Aangescherpte criteria voor de inkoop van koffie namens Nederlandse universiteiten
  3. als basis voor interne bedrijfsvoering gericht op duurzaamheid? Zie hiervoor de publicatie:
    1. True cost accounting in de interne bedrijfsvoering: voordelen, valkuilen en voorbeelden uit de praktijk
  4. om keurmerken verder uit te bouwen met nieuwe duurzaamheidselementen?
  5. als basis voor overheidsbeleid? Zie hiervoor de volgende publicaties:
    1. Bijdrage van True Cost Accounting aan overheidsbeleid om te verduurzamen
    2. Hoe True Cost Accounting bijdraagt aan het meten van Brede Welvaart
  6. voor een gebiedsgerichte aanpak gericht op duurzaamheid? Zie hiervoor de publicatie:
    1. True Cost Accounting in een gebiedsgericht aanpak

Daarnaast hebben we gekeken naar de meerwaarde van True Cost Accounting ten opzichte van andere instrumentaria die overheid en bedrijfsleven ter beschikking staan. We hebben nagedacht over de aanpak van TCA in korte ketens: Een handreiking voor het uitvoeren van een TCA voor korte voedselketens.

Ook hebben we ons gebogen over een van de belangrijkste issues in de berekening van true costs, namelijk de benodigde data en de beschikbaarheid ervan voor een True Cost Accounting: Data for True Cost Accounting.

Voor de eiwittransitie hebben we de maatschappelijke effecten in beeld gebracht met behulp van een TCA: Maatschappelijke impact van eiwittransitie.

Onze aanpak

Centraal in onze aanpak stonden praktijkexperimenten met actoren in en rondom voedsel die wilden verkennen welke mogelijkheden zij hebben om te komen tot lagere maatschappelijke kosten. De basis is een wetenschappelijk onderbouwde aanpak. De partners in de PPS wilden die ervaringen ook delen en samenbrengen om samen verder te komen. Mogelijke acties en interventies zijn getoetst en geëvalueerd op uitvoerbaarheid en effecten. Dit alles is uitgemond in een visie over de rol van True Cost Accounting om te komen tot een meer duurzaam voedselsysteem.

Deze visie zal 28 november 2024 op de conferentie “True Cost Accounting in verduurzaming van voedselketens” worden gepresenteerd. Een van de bouwstenen is de publicatie True Cost Accounting (TCA): een methode voor verduurzaming van het globale voedselsysteem.

Nieuws

In de media

Publicaties en presentaties

Nieuwsbrief