Veen behouden en herstellen
Willen we het veen behouden en de uitstoot van broeikasgassen tegengaan, dan moeten we zorgen dat het veen niet verder oxideert, en dus niet blootgesteld wordt aan de lucht. Dit kunnen we doen door de grondwaterstand in het veen te verhogen, of door veenlagen te vergraven of te bedekken met kleilagen. Deze ingrepen kunnen een grote invloed hebben op het landgebruik, het landschap en de natuur en op de beschikbaarheid van zoet water. Hoe zorgen we dat het water overal komt in een veengebied? Waar halen we dat water vandaan?
Verhogen van de grondwaterstand in het veen kan juist weer uitstoot van lachgas en methaan veroorzaken. Waar en wanneer gebeurt dat en hoe ver kun je de grondwaterstand dan wél verhogen zonder dit soort ongewenste neveneffecten?
Een meer integrale en gebiedsgerichte benadering van veengebieden is daarom nodig om wensen voor landgebruik goed af te wegen. Veengebieden dragen belangrijke natuurgebieden zoals hoogvenen, beekdalen, wetlands en moerassen. Voor deze gebieden wordt gezocht naar methoden om natuurwaarden te behouden of te herstellen. Bijvoorbeeld door te gebieden (opnieuw) te vernatten en de venen weer te laten groeien. Ze kunnen dan ook als opslagplaats voor koolstof dienen.
Wageningen University & Research is partner in onderzoeksprojecten die werken aan het behoud van veen in landbouw- en natuurgebieden. Met experimenten en modelstudies vergaren Wageningse wetenschappers inzicht in de effecten van maatregelen in de veengebieden. Modelstudies geven aan wat er gebeurt als we maatregelen op grote schaal gaan toepassen.
Projecten
Lees ook
- Kansenkaart CO2 in natte natuur
- Onderwaterdrainage
- Evaluatie van natuurlijke klimaatbuffers voor de coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers
- Kansenkaart CO2 in natte natuur: kansenkaart voor de reductie van broeikasgasemissies naar de atmosfeer, bevorderen van de opname en beschermen van koolstofvoorraden in hoogveen, laagveen, wetlands en moeras
- College ‘Vernatten van veengronden’ voor Wageningen Universiteit, mei 2023
Publicaties
-
Natuurherstel en klimaatbuffers in beekdalen : Een verkenning van de mogelijkheden tot integratie van wateropgaven in beekdalen
-
Effecten vernattingsmaatregelen op veenweidebedrijven in Noord-Holland : Technische en economische consequenties en effecten op bodemdaling en broeikasgasemissie
-
Waterinfiltratie met drukdrains en greppels voor veenbehoud en emissiereductie : Deelonderzoek ‘natte veeteelt’ in het Innovatie Programma Veen (2018-2021)
-
Statistische analyse veldexperimenten waterinfiltratiesystemen in het westelijke veenweidegebied van Nederland : Rapportage veldonderzoeken die hebben plaatsgevonden in de periode 2004-2021
-
Maatregelen reductie CO2-uitstoot niet-klassieke veengronden Groningen/Drenthe
-
Monitoring van broeikasgassen in Natte natuur : Onderzoeksmemo: Resultaten Eddy covariance fluxmetingen in Onlanden en Polder Camphuys (periode 2020-2022)
-
Nederland inrichten met het principe van natuurlijke klimaatbuffers : De leerervaringen
-
Natuurlijke Klimaatbuffers natte natuur in noord Nederland - Een meetpilot in Noord Nederlandse nieuwe moerassen
-
Beekdallandschappen in beweging
-
Van de regen in de drup : Verkenning van de huidige kennis en praktijk rond integraal herstel van beekdallandschappen