Natuur in veengebied
Veengebieden kunnen een leefgebied zijn voor een grote variatie aan plant- en diersoorten, en daarmee een bron van biodiversiteit. In veengebieden die in het verleden ontwaterd en vergraven zijn, kan de veenvormende vegetatie worden hersteld. Dat kan ook in beekdalen. Dat helpt ook om water vast te houden.
Natte veenweidegebieden zijn een belangrijk leefgebied voor weidevogels. Populaties van weidevogels gaan al tientallen jaren achteruit. Een grootschalige vernatting van veenweidegebieden biedt kansen voor het ontwikkelen van geschikt leefgebied voor weidevogels. Weidevogels hebben wel grasland nodig. Daarom moet agrarisch beheer zorgvuldig worden ingevuld.
Wageningen University & Research onderzoekt de ontwikkeling van ecosystemen in veengebieden en mogelijkheden voor het herstel van natte natuurgebieden, veenmoerassen en beekdalen. Op korte termijn kijken we naar effecten van landgebruik en herstelmaatregelen op ecologische processen. Op de lange termijn naar effecten van klimaatverandering op veenecosystemen.
Publicaties
-
Beekdallandschappen in beweging
-
Natuurherstel en klimaatbuffers in beekdalen : Een verkenning van de mogelijkheden tot integratie van wateropgaven in beekdalen
-
Van de regen in de drup : Verkenning van de huidige kennis en praktijk rond integraal herstel van beekdallandschappen
-
Nederland inrichten met het principe van natuurlijke klimaatbuffers : De leerervaringen
-
Systematiek classificeren habitatkwaliteit agrarisch gebied ten behoeve van het ANLb
-
De waarde van greppel plas-dras percelen voor weidevogels
-
Natuurpotenties Mheenlanden : potenties voor soortenrijke graslanden op basis van een ecopedologisch en bodemchemisch onderzoek