Veen als bron van broeikasgassen
Bij de ontginning van veengronden wordt de grondwaterstand verlaagd. Het veen gaat inklinken, krimpen en wordt afgebroken door micro-organismen (oxideren). Als gevolg daarvan daalt de bodem. De sterkste bodemdaling is opgetreden in de 20e eeuw door efficiëntere ontwatering, die nodig was om veengebieden geschikt te maken voor landbouw.
Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en bodemdaling tegen te gaan, willen we weten hoe deze processen werken. Daarvoor zijn metingen en modellen nodig. Wageningen University & Research werkt daaraan in diverse veldexperimenten en modelstudies.
Projecten
Lees ook
Beluister de podcastserie Studio Veenweide. In aflevering 6 gaat presentator Inge Diepman in gesprek met Jan Jaap de Graeff (Rli), Bart Kruijt (WUR) en Joost Buntsma (STOWA) over de samenhang tussen meten en monitoren en het belang van monitoren voor de lange termijn. Op welke niveaus wordt er gemeten en waarom is het van belang om langjarig te meten en te monitoren? In de veldreportages doet onderzoeker Ronald Hutjes (WUR) vanuit de lucht verslag over monitoren en geeft hij op de meetlocatie in Zegveld uitleg over de eddy covariance-mast waarmee broeikasgasfluxen worden gemeten.
Publicaties
-
Effecten van keren veenprofiel voor landbouw, CO2-emissie en omgeving : Een veld- en literatuurstudie
-
Kansenkaart voor bescherming van koolstofvoorraad en CO2-emissiereductie in natte natuur en multifunctionele klimaatbuffers : Technische achtergrondmemo
-
Waterinfiltratie met drukdrains en greppels voor veenbehoud en emissiereductie : Deelonderzoek ‘natte veeteelt’ in het Innovatie Programma Veen (2018-2021)
-
LULUCF : Land Use, Land-Use Change and Forestry : Interactive PDF
Publicaties met bijdragen van WUR
- Process-based modelling of CO2 fluxes in Vlist
- Temporal variation in nitrous oxide emission from grassland in drained peat soil
- Effects of subsurface water infiltration systeEffects of subsurface water infiltration systems on phreatic groundwater levels in peat meadowsms on phreatic groundwater levels in peat meadows