Project

Ecologische evaluatie Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb)

In 2016 werd het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) geïntroduceerd als vernieuwd subsidiestelsel voor agrarisch natuurbeheer. Inmiddels beschikken we over 7 jaar aan monitoringsdata met betrekking tot het voorkomen van de doelsoorten binnen gebieden met en zonder ANLb. Het is tijd om de ecologische effecitiviteit van het ANLb te onderzoeken. 

In 2019-2020 heeft een tussentijdse evaluatie van het ANLb stelsel plaatsgevonden, uitgevoerd door Wageningen Environmental Research (Boonstra et al, 2021). Destijds (data 2016-2019) was het nog te vroeg om de ecologische effectiviteit van het stelsel te toetsen. Inmiddels beschikken we over voldoende monitoringsdata (data 2016-2023). LNV en BIJ12 hebben Wageningen Environmental Research en Sovon Vogelonderoek Nederland gevraagd om een plan van aanpak te schrijven voor de ecologische evalutatie. 

De ecologische evaluatie heeft als hoofdvraag: “Wat is de ecologische effectiviteit van het subsidiestelsel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer?” Om de ecologische effectiviteit toetsbaar te maken richt de methodiek zich primair op het effect van het ANLb op de aangewezen doelsoorten. 

De beoogde aanpak bestaat uit opeenvolgende modules, waarbij op verschillende manieren wordt getoetst of het ANLb een positief effect heeft op de trends van de doelsoorten en in welke mate dit afhangt van de uitvoeringswijze (schaal, specifieke beheerpakketten, etc.) en abiotische en biotische factoren (drooglegging, gewasdiversiteit, etc.). Dit wordt zowel gedaan voor vogels als voor vissen & amfibieen. Ook wordt onderzocht wat de impact van het ANLb is op de habitatkwaliteit van grasland in weidevogelgebieden. Middels een expertsesie worden inzichten verzameld van de agrarische collectieven en onderzoekers. Binnen de synthese worden de resultaten uit alle losse analyses besproken per leefgebied en worden de resultaten besproken binnen een bredere context, aan de hand van wetenschappelijke literatuur en voorgaande evaluaties van het ANLb. Tot slot worden aanbevelingen gedaan voor het vergroten van de ecologische effectiviteit van het ANLb. 

Publicaties