Project
Doorbreek de impasse door dilemma dialogen
Het maatschappelijk gesprek over de toekomst van landbouw, voedsel en natuur in Nederland zit muurvast. Met dit project wil Wageningen University & Research het een impuls geven. Door een dialoogmethode en dialoogsessies te ontwikkelen waarmee u, samen met andere belanghebbenden (de effecten van) keuzes kan verkennen. Zo bouwen we samen aan visies voor een duurzamer Nederlands platteland, met oog voor ieders waarden. Doet en denkt u mee?
De behoefte aan een langetermijnperspectief voor landbouw, voedsel en natuur in Nederland is onverminderd groot. Het gesprek hierover leidt tot spanningen in de samenleving; van demonstrerende boeren tot bezorgde burgers en milieuactivisten die snelwegen blokkeren. Ondertussen weet ‘het stille midden’ (Brandsman, 2021) niet wie te geloven, laat staan te steunen.
Om uit die impasse te komen is meer nodig dan alleen kennis. De transitie naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem vraagt om fundamentele keuzes, met voordelen én nadelen, trade-offs en synergiën. Maar welke keuzes moeten worden gemaakt? Hoe kom je tot goed onderbouwde keuzes? En hoe doe je dat met respect voor elkaars waarden en zonder polarisatie te versterken?
Dialoogmethode & -sessies
Om het gesprek hierover op gang te brengen ontwikkelt WUR binnen dit project een dialoogmethode en dialoogsessies. De insteek van de sessies is om vooral ‘het stille midden’ een stem te geven en de dialoog tussen andersdenkenden te stimuleren. In samenwerking met andere organisaties zoals Stop the Foodfight ontwikkelt WUR daartoe een dialoogmethode.
De dialoogmethode helpt deelnemers om keuzes, de effecten daarvan en hun onderlinge samenhang inzichtelijk te maken. Naast kennis, is daarbij ook volop ruimte voor verschillende waarden. Het gebruik van deze methode in dialoogsessies levert bouwstenen op voor gezamenlijke verkenning, ontwikkeling en toetsing van visies voor de toekomst van landbouw, voedsel en natuur in Nederland (en de nationale en internationale gevolgen hiervan). Makkelijke keuzes zijn het niet, maar ervaring leert dat ruimte voor verschillende perspectieven kan zorgen voor een eerlijk en open gesprek, beter begrip en daarmee een eerlijker verhaal.
Na toetsing ervan wordt de dialoogmethode beschikbaar gesteld voor andere organisaties die de dialoog tussen andersdenkende partijen willen stimuleren.
Dilemma’s
De dialoogmethode wordt ontwikkeld op basis van de studie ‘WUR-perspectieven op landbouw, voedsel en natuur’ (2023) en de Dilemma Dialoog met zo’n 165 verschillende belanghebbenden (2024). In deze studie schetst WUR zes samenhangende dilemma’s waar de politiek en samenleving keuzes in dienen te maken, zoals de rol van het dier in ons dieet of Nederlands bijdrage aan de wereldvoedselvoorziening.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Dilemma denken
Door ‘jouw keuze’ helder te schetsen en de effecten en consequenties daarvan in beeld te hebben, wordt het makkelijker om een gesprek te voeren met andersdenkenden. Juist omdat dilemma’s inherent tegengestelde toekomstbeelden inzichtelijk maken, waarbij ruimte is voor visies, ideeën, feiten én waarden. Door dit goed onderbouwd te doen, helpt het een gesprek te voeren over zowel het ‘wat’, het ‘hoe’ en het ‘waarom’.