Expertises van Wageningen Food & Biobased Research Onderstaande expertises worden door Wageningen Food & Biobased Research ingezet aan het realiseren van innovatieve en praktisch toepasbare oplossingen voor een gezondere en duurzame wereld. Biodetectie en diagnostiek Ontwikkelen van diagnostische testen, implementeren van de nieuw ontworpen diagnostiek op de werkplek of het bieden van oplossingen op het gebied van kwaliteits- en/of veiligheidsvraagstukken. Wageningen Food & Biobased Research houdt zich al meer dan dertig jaar specifiek bezig met biodetectie en diagnostiek, Computervision en robotica voor de agrifood industrie Deze expertise is gericht op niet-destructieve metingen, machine learning, automatisering en robotica. Wij gebruiken geavanceerde computervision technologie en robotica om uitdagingen binnen agri- en foodprocessen aan te pakken. Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt praktisch toepasbare oplossingen en is koploper in de automatisering van kwaliteitsinspectie van agri- en food producten. Voedingsgedrag consumenten Hoe komen consumenten tot hun voedselkeuze en hoe is een keuze te beïnvloeden? Experts van Wageningen Food & Biobased Research doen onderzoek naar keuzegedrag bij specifieke doelgroepen, naar de smaakbeleving van producten en naar de effecten van voeding op welzijn en gezondheid. Duurzame circulaire chemie Een werkelijk circulaire economie is gebaseerd op hernieuwbare chemicaliën en materialen die niet alleen zijn ontworpen voor specifieke toepassingen, maar die na hun gebruiksfase efficiënt kunnen worden gerecycled of omgezet in nieuwe grondstoffen. Dit noemen we Circular by Design. Met Sustainable & Circular Chemistry streeft Wageningen Food & Biobased Research naar duurzame chemie. Hierbij worden hernieuwbare grondstoffen omgezet in bouwstenen en materialen voor de circulaire economie. Duurzame plastic technologie Binnen het expertiseveld 'Sustainable Plastics Technology' ontwikkelen we materialen, processen en producten met als doel de ecologische voetafdruk van kunststofproducten te verlagen. Hiervoor werken we met biobased plastics maar hebben we ook een sterke focus op het optimaliseren van end-of-life opties via mechanische recycling of organische recycling. Ons uiteindelijke doel is een circulaire economie waarin kunststoffen biobased en recyclebaar zijn, en niet ophopen in de natuur. Tijdens de ontwikkelingsfasen van ons onderzoek werken we nauw samen met de industrie en we helpen de industrie om nieuwe materialen en technologieën te implementeren. Efficiënt scheiden en zuiveren van natte stromen Bedrijven zoeken naar rendabele processen om waardevolle componenten uit natte reststromen uit bioprocessen, zoals fermentatie en bioraffinage, te scheiden en zuiveren. Voorbeelden zijn voedingsingrediënten (zoals geur- en smaakstoffen), biochemicaliën (zoals vetzuren of eiwitten) en biobrandstoffen. Voor elke vraag onderzoeken en ontwikkelen we de best passende combinatie van technieken voor een optimale downstream processing. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan een duurzame en circulaire economie. Eiwittechnologie Eiwit is een onmisbaar bestanddeel van ons voedsel. Het is niet alleen belangrijk voor de voedingswaarde, maar bepaalt ook de structuur en de textuur van voedingsmiddelen. Bij Wageningen University & Research verbeteren we de functionaliteit van plantaardige eiwitten en passen we ze toe om betere plantaardige voedingsmiddelen te ontwikkelen. Fermentatietechnologie voor duurzame chemicaliën en voedingsingrediënten In de loop der tijd is het gebruik van micro-organismen voor bioconversie in verschillende vormen vaak toegepast, zoals bij de productie van gefermenteerde voedingsmiddelen, de synthese van zowel bulk- als fijne chemicaliën, en de afbraak van ongewenste stoffen. Wageningen Food & Biobased Research wil de industrie helpen bij het gebruik van microbiologie om concepten te ontwikkelen die bijdragen aan maatschappelijk welzijn, met name op het gebied van milieu-impact en gezondheid. Slimme beslissingen met Food Informatics Welke voedingsmiddelen zijn duurzaam, gezond, veilig en economisch interessant? Hoe genereer je een recept dat perfect is afgestemd op de behoeften van een specifieke doelgroep? Wageningen Food & Biobased Research bedenkt en maakt software-oplossingen die uitkomsten voorspellen. Voedingsmiddelenproducenten en consumenten kunnen hiermee weloverwogen beslissingen nemen over complexe vraagstukken. Fractioneren van biomassa Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt rendabele routes voor de productie van voedselingrediënten en chemische bouwstenen uit biomassa. We zetten hiervoor nieuwe, milde concepten voor scheiden en fractioneren in en ontwerpen technologische processen om hoogwaardige producten te maken. Functionaliseren en karakteriseren van biopolymeren Wageningen Food & Biobased Research is gespecialiseerd in het karakateriseren van biopolymeren en het verbeteren van de functionele eigenschappen hiervan. Voorbeelden van deze biopolymeren zijn lignine, cellulose, pectine en eiwitten. We doen dit voor producenten van biobased producten en voor aanbieders van biomassa die meer waarde uit hun reststromen willen halen. Ketenontwikkeling en logistieke inrichting van versketens Om de kwaliteit van verse producten te kunnen garanderen, van oogstmoment tot bij de consument, is het noodzakelijk dat de keten adequaat en snel reageert. Wageningse experts helpen bedrijven in de versketen bij het optimaliseren van deze logistiek, zodat producten met de gewenste kwaliteit, op het juiste moment bij de juiste consumenten terechtkomen. Hierbij wordt een integrale ketenaanpak door de experts toegepast. De focus ligt naast op individuele ketens veelal op een duurzame en circulaire (her)inrichting van hele sectoren, hele regio’s en zelfs landen. Klinische voedingstrials De vraag naar voedingsmiddelen met bewezen gezondheidseffecten zoals bijvoorbeeld een verbeterde darm- of spiergezondheid, stijgt. Wageningen University & Research biedt klinische voedingstrials waarmee de voedingsmiddelenindustrie gezondheidseffecten van producten en ingrediënten wetenschappelijk kunnen onderbouwen. Naoogst fysiologie Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt de biologische processen die betrokken zijn bij rijping en veroudering van land- en tuinbouwproducten na de oogst. Kennis van deze processen wordt vertaald naar nieuwe behandelingen en bewaar en transport methoden om kwaliteitsverlies, en derving, in de afzetketen tegen te gaan. Onderzoek naar voeding en gezondheid Wageningen Food & Biobased Research biedt een uitgebreid platform om het effect van voeding op de gezondheid van mensen op verschillende niveaus grondig in kaart te brengen. De basis van dit onderzoek vindt plaats in het laboratorium, waar belangrijke onderdelen en processen van het maag/darmstelsel en interacties met de rest van het lichaam wordt bestudeerd. Bij onderzoek naar gezondheidseffecten is het cruciaal om voedingscomponenten goed te karakteriseren en te kunnen isoleren indien nodig. Dit onderzoek wordt ook ingezet voor de ondersteuning van bedrijven op het gebied van wet- en regelgeving rondom Novel Food dossiers en gezondheidsclaims. Postharvest technologieën Wageningen Food & Biobased Research beschikt over de allernieuwste technologieën voor een optimaal behoud van kwaliteit van groente, fruit en sierteeltproducten. Dit gaat van koeltechnieken en advies tijdens bewaring en geconditioneerd transport tot aan duurzame behandelmethoden als CATT. Wageningse experts adviseren bedrijven over hoe zij op een duurzame manier de kwaliteit van verse producten kunnen behouden. Productontwikkeling en herformulering Methoden en technieken ontwikkelen die voedselproducenten helpen hun producten te verbeteren zodat er betere en/of gezondere alternatieven in het winkelschap komen te liggen. Daarin hebben experts van Wageningen Food & Biobased Research veel ervaring, specifiek met bakkerij-, zuivel- en (plantaardige) vleesproducten. Systeemanalyse en ketenontwerp voor de biobased economy De overstap van een fossiele economie naar een circulaire, biobased economie levert voor bedrijven lastige vragen op. Hoe staat het bijvoorbeeld met de beschikbaarheid van biomassa? Welke infrastructuur is al aanwezig en welke schakels missen nog? En met welke partijen zijn haalbare nieuwe productieketens te vormen? Met systeemanalyse en ketenontwerp brengt Wageningen Food & Biobased Research de kansen en risico’s van circulaire, biobased productieprocessen realistisch in kaart en helpen we bedrijven en overheden de stap ernaartoe te zetten. Toegepaste levensmiddelenmicrobiologie Micro-organismen beïnvloeden de stabiliteit en veiligheid van voedingsmiddelen en zijn een belangrijke oorzaak van productverlies. Wageningen Food & Biobased Research helpt fabrikanten antimicrobiële oplossingen te ontwikkelen voor een optimale voedselveiligheid en productkwaliteit, en een langere houdbaarheid. Voedselverwerkings-technologie Veilige, innovatieve en efficiënte voedselverwerking met behoud van kwaliteit en oog voor natuurlijke hulpbronnen en reststromen. Daaraan werken experts van Wageningen Food & Biobased Research samen met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie. Scheiden en zuiveren Van voedingsindustrie tot energiesector en chemische industrie: bedrijven in alle sectoren zoeken naar kansen om biobased producten, materialen en chemische bouwstenen op de markt te introduceren. De hoge kosten van productopwerking en waterbehandeling (downstreamprocessing) zijn vaak een knelpunt. Wageningen Food & Biobased Research integreert bestaande en nieuwe technologieën om waardevolle componenten economisch rendabel uit biomassa te scheiden en zuiveren.