Slimme beslissingen met Food Informatics
Welke voedingsmiddelen zijn duurzaam, gezond, veilig en economisch interessant? Hoe genereer je een recept dat perfect is afgestemd op de behoeften van een specifieke doelgroep? Wageningen Food & Biobased Research bedenkt en maakt software-oplossingen die uitkomsten voorspellen. Voedingsmiddelenproducenten en consumenten kunnen hiermee weloverwogen beslissingen nemen over complexe vraagstukken.
Digitale diensten
Steeds meer agrifoodbedrijven digitaliseren hun processen. De hoeveelheid big data - en het potentieel ervan – nemen hiermee enorm toe. De kunst is deze bron maximaal te benutten, door de juiste data te koppelen aan de juiste expertise. Bedrijven kunnen hierdoor betere beslissingen nemen over (voedsel)productie, opslag, distributie, herformulering, aankoop en consumptie. Wageningen Food & Biobased Research ontsluit en ordent deze gegevens en ontwikkelt, met behulp van kunstmatige intelligentie, voorspellende modellen die alle relevante criteria meewegen in het besluitvormingsproces. Dit levert slimme, digitale software op die uitkomsten en argumenten doorrekent en helder communiceert met de gebruiker.
Kunstmatige intelligentie (AI) in agrifood
Wageningen Food & Biobased Research is uniek in het digitaal benutten van kennis en data in agrifood. Datawetenschappers combineren wetenschappelijke know-how van voedingsdeskundigen (knowledge engineering) met kennis uit data (machine learning). Om bruikbare informatie te verkrijgen, gebruiken ze uiteenlopende methoden die zijn gebaseerd op kunstmatige intelligentie, van deep learning tot tekst-mining. Ze leveren software-oplossingen die gebruik maken van semantische webdiensten. Hiermee kunnen agrofoodbedrijven gegevens organiseren, integreren en optimaal benutten.
Deze slagvaardige aanpak biedt een stevige basis voor de ontwikkeling van slimme en betrouwbare beslis-software door en voor agrofoodbedrijven in de hele keten: apps, web-applicaties en geïntegreerde softwaresystemen. Denk bijvoorbeeld aan systemen voor het automatisch genereren van recepten met een laag suikergehalte, systemen waarmee fruitleveranciers de productkwaliteit van boeren kunnen vergelijken, of apps die retailers en consumenten helpen bij het kopen van voedingsmiddelen die zowel duurzaam, gezond, veilig als economisch aantrekkelijk zijn.
Database met plantaardige eiwitten
Wageningse experts hebben een online tool ontwikkeld die consumenten ondersteunt bij het samenstellen van een vezel verrijkt voedingspatroon dat bij hen past. Ze deden dit in samenwerking met de Maag-Lever-Darm-Stichting, Ziekenhuis Gelderse Vallei en een aantal voedingsmiddelenbedrijven (2019-2020).
In een ander project ontwikkelden ze een digitale herformuleringstool die de bakkerij-industrie helpt om te komen tot een substantiële reductie in toegevoegde suikers, zonder in te leveren op textuur en smaak. De tool stelt bedrijven in staat om efficiënt te zoeken naar oplossingen die aansluiten bij specifieke doelstellingen. In het Trusted Source-project (2017-2021, met partners uit de hele keten) ontwikkelen Wageningse experts richtlijnen voor het koppelen en delen van bestaande databronnen en systemen om de ketentransparantie voor consumenten te vergroten.
In Protein Compass (2019-2022, een samenwerking met ingrediëntenleverancier DSM) verzamelen en genereren Wageningse experts systematische overzichten van de eigenschappen van eiwitrijke grondstoffen en eiwitisolaten. Deze vormen een database met alle relevante kenmerken van deze componenten, waaronder het potentieel in de productieketen en de economische levensvatbaarheid. De database bevat openbare informatie - op te halen via slimme digitale technologieën - en nieuwe gegevens verzameld via gestandaardiseerde methoden. Dit garandeert een betrouwbare uitkomst bij het vergelijken van gegevens uit verschillende bronnen.
Geïnteresseerd in de mogelijkheden?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.