Toegepaste levensmiddelenmicrobiologie
Micro-organismen beïnvloeden de stabiliteit en veiligheid van voedingsmiddelen en zijn een belangrijke oorzaak van productverlies. Wageningen Food & Biobased Research helpt fabrikanten antimicrobiële oplossingen te ontwikkelen voor een optimale voedselveiligheid en productkwaliteit, en een langere houdbaarheid.
Antimicrobiële oplossingen
Het ontwikkelen van een effectieve conserveringsstrategie vraagt om beheersing van micro-organismen in alle stappen van de voedselproductieketen. Wie tijdens productie en opslag microbiële contaminanten wil uitschakelen, of de groei ervan wil voorkomen, moet weten met welke soorten hij te maken heeft en hoe die reageren op verschillende conserveringsmethoden.
Wageningen Food & Biobased Research biedt een breed scala aan diensten op het gebied van antimicrobiële oplossingen: van het ontwikkelen en testen van conserveringstechnieken op specifieke micro-organismen en de identificatie van micro-organismen tot maatwerkadvies voor beheersing van microbiële uitgroei en optimale hygiëne. Onze experts voeren ook risicoanalyses uit, voor verschillende voedselproductieketens, en van grond tot mond.
Moderne onderzoeksfaciliteiten
Wageningen Food & Biobased Research werkt aan de beste oplossing voor een product, proces en/of situatie. Dat gebeurt in nauw overleg met de klant en in multidisciplinaire teams bestaande uit microbiologen, voedingsmiddelentechnologen, naoogst-specialisten en procestechnologen. Wageningse experts weten alles over micro-organismen in voedsel, zoals sporevormende bacteriën, ziekteverwekkers (waaronder Listeria, Salmonella, Campylobacter en Bacillus cereus), en bederf veroorzakende bacteriën, gisten en schimmels.
Onze onderzoeksfaciliteiten (Biosafety level 2) zijn uitermate geschikt voor onderzoek naar ziekteverwekkers. Er is allerhande apparatuur aanwezig voor het testen van uiteenlopende conserveringsmethoden (zoals hogedruktechnologie, Pulsed Electric Fields (PEF) en koud plasma) op lab- en pilot-schaal. Onze experts weten ook veel over bederf door schimmels.
Wageningen Food & Biobased Research heeft verschillende technieken in huis voor het testen van uitgroei van micro-organismen in voedingsmiddelen, zoals high-throughput methoden die de groei bepalen aan de hand van camerabeelden van levende cellen en/of optische dichtheid, en moleculaire technieken. Gekoppeld aan moderne sorteermethoden, maakt snelle screening mogelijk op uitgroei van cellen en sporen, en de invloed van productieproces en samenstelling van een voedingsmiddel hierop.
High-throughput screening
Wageningen Food & Biobased Research past wiskundige modellering toe om de inactivatie en groei van micro-organismen te beschrijven en te voorspellen als functie van productieproces, samenstelling van voedingsmiddelen, en de omstandigheden waaronder zij bewaard worden. De modellen worden gebruikt om de effecten van complexe houdbaarheidsproblemen in kaart te brengen.
Wageningse experts hebben ook diverse modellen ontwikkeld voor oppervlaktedecontaminatie. Die gaan bijvoorbeeld over de vorming van biofilms op roestvrij staal en andere oppervlakken door verschillende ziekteverwekkers, of over contaminatie met sporen voor onderzoek aan schoonmaak- en desinfectiestrategieën.
Geïnteresseerd in de mogelijkheden?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.