Persistente organische contaminanten

Wageningen Food Safety Research (WFSR) is het Nationaal Referentielaboratorium (NRL) voor onderzoek naar de persistente organische contaminanten (persistent organic pollutants, POPs) in voeding en diervoeding. Hiermee ondersteunt WFSR de Nederlandse overheid en zorgt het voor een hoge kwaliteitsstandaard bij officiële voedselcontroles en conformiteitstesten. Om de kwaliteit van onze analyses te waarborgen, doen wij jaarlijks mee aan een groot aantal vergelijkende onderzoeken.

Moeilijk afbreekbaar

POPs zijn stoffen die moeilijk afbreken en daardoor lang in onze omgeving blijven. Bovendien kunnen deze stoffen vanuit het milieu ophopen in ons voedsel. Omdat veel van deze stoffen giftig zijn, is het belangrijk dat er betrouwbaar onderzoek gedaan wordt om risico’s voor de mens goed in beeld te hebben.

De POP’s die WFSR onderzoekt omvatten de volgende stofklassen:

  • Dioxines en polychloorbifenylen (PCDD/F’s en PCB's)
  • Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS, o.a. PFOS en PFOA)
  • Chloorparaffines (CP’s/PCA’s)
  • Gebromeerde vlamvertragers (BFR’s/BCon’s)
  • Andere gehalogeneerde POP’s

Experts PFAS en CP

WFSR's experts zijn voorzitter van de European Union Reference Laboratory for persistent organic pollutants (EURL POPs), de Core Working Group PFAS en de Core Working group CP. In deze groepen wisselen experts van laboratoria uit de Europese Unie de nieuwste ontwikkelingen uit, o.a. om de vergelijkbaarheid van (meet)methoden te verbeteren en de prestatiecriteria vast te stellen die zijn opgenomen in relevante Europese wetgeving.

Lijst met BFR verandert voortdurend

De lijst van nieuw ontwikkelde en toegepaste BFR die in een verscheidenheid aan producten worden gebruikt, verandert voortdurend. In de meeste gevallen is er niet veel bekend over hun toxiciteit of effecten op het milieu. WFSR werkt samen met laboratoria in de hele Europese Unie om nieuwe analysemethoden voor deze verbindingen te ontwikkelen en te implementeren. Met dit werk streven we ernaar de Nederlandse overheid van informatie te voorzien mocht een van deze verbindingen van belang worden.