Gif in schimmels
Bepaalde stoffen kunnen op een natuurlijke manier in ons voedsel terechtkomen, die we daar liever niet in terugvinden. De mycotoxinen zijn daar een voorbeeld van. Mycotoxinen zijn natuurlijke gifstoffen die worden geproduceerd door schimmels op gewassen in het veld of in de geoogste en bewerkte producten.
Wageningen Food Safety Research heeft specifieke expertise op het gebied van de analyse van mycotoxinen in een grote variëteit aan levensmiddelen en diervoeder(-grondstoffen).
Wij beschikt over veel expertise in het ontwikkelen en toepassen van chemische testen voor de uiteenlopende toxinegroepen. Deze chemische testen worden uitgevoerd met een vloeistofchromatograaf met UV-, fluorescentie- of massaspectrometrische detectie.
25 soorten mycotoxinen
Onderzoek naar natuurlijke toxinen, is één van de onderzoeksgebieden waarop Wageningen Food Safety Research toonaangevend is. Wij bepalen specifiek of in multi-analyse meer dan 25 mycotoxinen inclusief alle wettelijk gereguleerde mycotoxinen waaronder aflatoxinen, ochratoxine, deoxynivalenol en zearalenon. De chemische analysemethoden worden ondersteund door visuele inspecties en effect analyses.
Zie ook de informatie over mycotoxines op onze NLR site (Nationaal Referentie Laboratorium)