Bacteriologie
Wageningen Food Safety Research doet onderzoek naar voedsel overdraagbare bacteriën. In Nederland zijn we het aangewezen laboratorium voor de monitoring op bacteriologische voedselveiligheid in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dagelijks onderzoeken we honderden voedselmonsters van uiteenlopende herkomst met geaccrediteerde detectiemethoden op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën zoals Salmonella en Listeria.
Monitoren van onze bacteriologische voedselveiligheid
Wetenschappenlijk en praktijkgericht onderzoek naar bacteriën
Hieronder meer over onze werkzaamheden en hoe we daarmee bijdragen aan voedselveiligheid:
'Big four': Campylobacter, Salmonella, STEC en Listeria
Het bacteriologisch onderzoek van WFSR is vooral gericht op de vier meest voorkomende ziekteverwekkers (pathogenen): Salmonella, Listeria, STEC en Campylobacter. Deze pathogenen noemen we ook wel de big four.
Campylobacter: Deze bacterie veroorzaakt in Europa veruit de meeste maagdarminfecties. Infecties worden met name opgelopen door besmet voedsel, drinkwater of contact met besmette dieren. De oorzaak ligt veelal in onvoldoende keukenhygiëne en het eten van rauwe producten.
Salmonella veroorzaakt met name maagdarminfecties en deze worden veelal veroorzaakt door consumptie van besmet voedsel. Ook bij Salmonella-infecties is onvoldoende verhitting van voedsel en/of keukenhygiëne een belangrijke oorzaak. Met serotypering worden alle Salmonella voedselisolaten getypeerd.
STEC: Infecties met Shiga toxine-producerende Escherichia coli kunnen leiden tot milde of ernstige diarree. In een klein aantal gevallen (2-7%) verergert dit ziektebeeld met soms fatale gevolgen. Besmetting door STEC vindt veelal plaats door consumptie van onvoldoende verhit vlees.
Listeria: De belangrijkste eigenschap van deze bacteriën is dat ze kunnen overleven en zelfs groeien bij lage (koelkast)temperatuur. Mensen raken met name geïnfecteerd door consumptie van besmet voedsel. De meeste infecties verlopen mild maar bij met name mensen met een verminderde weerstand kan het verloop van de ziekte zeer ernstig zijn. Bij WFSR analyseren we op basis van Whole genome sequencing real-time elk Listeria voedselisolaat voor de detectie van mogelijke uitbraken.
Toegepaste detectiemethoden
Wageningen Food Safety Research beschikt over een breed arsenaal aan geaccrediteerde methoden om een bacteriële besmetting te detecteren. Bij de klassieke methode plaatsen we voedsel in een omgeving om te zien of de specifieke bacteriën gaan groeien. Een positieve detectie resulteert veelal in een typische bacteriekolonie op een voedingsbodem. Moleculaire detectiemethoden worden ingezet voor snelle screening en voor identificatie. Met karakterisering kunnen we nagaan of een gedetecteerde bacterie voor de mens gevaarlijk is. Hiervoor gebruiken we bijvoorbeeld gPCR, arraytechnieken, genoomsequentie analyse en MALDI. Met een MALDI analyse kan in enkele minuten de identiteit van een bacteriekolonie worden bepaald.
Besmettingsbronnen, matrices en de NVWA
Antimicrobiële resistentie
Genomics
Aanmelden en inzenden bacteriële isolaten
Lees meer over onze microbiologie expertises virologie, genomics en antimicrobiële resistentie onderzoek (AMR).