Antimicrobiële resistentie onderzoek
Antibiotica zijn essentiële medicijnen tegen bacteriële infecties. Ze doden bacteriën of remmen hun groei, waardoor het afweersysteem de infectie kan opruimen. Maar antibiotica kunnen hun werking verliezen als bacteriën er niet meer gevoelig voor zijn: ze hebben dan resistentie ontwikkeld. Het veelvuldig gebruik van antibiotica stimuleert het ontstaan en groeien van (multi)resistente bacteriën. Een infectie door resistente bacteriën is vanzelfsprekend moeilijker te behandelen. Het is dus van groot belang dat we wereldwijd actie ondernemen tegen antibiotica resistentie, ook wel bekend onder de afkorting AMR (antimicrobial resistance).
Volksgezondheid, diergezondheid en voedselveiligheid
Bij een duurzame en gezamenlijke aanpak tegen antibiotica resistentie is de One Health-benadering een richtlijn. Binnen deze benadering werken experts op het gebied van volksgezondheid, diergezondheid en voedselveiligheid interdisciplinair samen.
Wageningen Food Safety Research onderzoekt voedsel en milieubronnen op de aanwezigheid van antibioticaresistentie. Onze microbiologen beschikken over gerichte geaccrediteerde methoden voor het aantonen van o.a. de MRSA-bacterie, ESBL en carbapenamase resistente bacteriën.
De AMR-informatie in voedsel wordt gedeeld met de NVWA en de EFSA, de European Food Safety Authority. Verder werken we nauw samen met Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) dat onderzoek doet naar AMR in dieren.
Onderzoek naar antibioticaresistentie in voedsel en milieubronnen
Hieronder meer over onze werkzaamheden en hoe we daarmee bijdragen aan voedselveiligheid:
Fenotypische en genotypische karakterisering
Om te kunnen testen op antibiotica resistentie kijken onderzoekers naar het genotype en het fenotype van een bacterie. Genotype heeft te maken et genen: heeft de bacterie een resistente eigenschap in het DNA? Bij het fenotype gaat het juist om waarneembare eigenschappen. In dit geval: kunnen we meten of de bacterie resistent is? Hierbij kan ook nog eens de mate van resistentie worden gemeten, de MIC-waarde. Dit is de concentratie van het antibioticum waarbij een bacterie niet meer groeit.
Onderzochte matrices en bacteriën
Samenwerking
Publiceren van data
Verwante vakgebieden
Lees meer over onze microbiologie expertises virologie, bacteriologie en genomics.