Kaart van zonneparken in Nederland

Deze kaart toont alle bestaande zonneparken in Nederland. Ze omvat alle parken die eind 2023 gerealiseerd waren. Behalve de exacte locaties zijn voor elk zonneveld ook gegevens over oppervlak in te zien, en over landschappelijk informatie zoals bodemtype, openheid van het omliggende landschap en afstand tot bebouwing.

Klik hier of op de kaart om naar de klikbare versie van deze kaart te gaan, met onderliggende info per park. <L CODE="C01">https://arcg.is/0Cnjam0</L>
Klik hier of op de kaart om naar de klikbare versie van deze kaart te gaan, met onderliggende info per park. https://arcg.is/0Cnjam0

Deze kaart toont alle bestaande zonneparken in Nederland. Ze omvat alle parken die eind 2023 gerealiseerd waren. Behalve de exacte locaties zijn voor elk zonneveld ook gegevens over oppervlak in te zien en over landschappelijk informatie zoals bodemtype, openheid van het omliggende landschap en afstand tot bebouwing.

De kaart is ontwikkeld in 2020, en wordt jaarlijks rond mei geüpdatet. Alleen zonneparken op land staan in deze kaart, niet zonnepanelen op daken of op water. Ingezoomd toont de kaart de begrenzing van de paneel-opstellingen; dus zonder de bijbehorende gebouwen of omliggend land zonder panelen.

Welke informatie staat er op deze kaart?

Voor elk zonnepark worden onderliggende gegevens getoond:

  • Locatie: in lengte- en breedtecoördinaten;
  • Oppervlak: oppervlakte van het zonnepark (ha);
  • Bodemtype: dominante bodemtype in het gebied van het zonneveld;
  • Gemeente: naam van de gemeente waar het zonnepark zich bevindt;
  • Openheid van het landschap: maat voor de zichtbare oppervlakte, in hectare;
  • Bebouwing: afstand tot bebouwde gebieden, in kilometers.
zonneparken in kaart 2023 detailfoto.JPG

Deze kaart is gemaakt op basis van satellietbeelden. Zonneparken in deze beelden worden automatisch gedetecteerd met behulp van machine-learning algoritmes, die voor dit project ontwikkeld zijn.

Meer informatie over hoe deze kaart is gemaakt

Deze kaart is gemaakt op basis van satellietbeelden. Zonneparken in deze beelden worden automatisch gedetecteerd met behulp van machine-learning algoritmes en aanvullende databestanden over landgebruik (LGN, BRT TOP10NL, OpenStreetMap).

Voor de basis-input zijn beelden van de Sentinel 2-sensor gebruikt, die beschikbaar zijn via het European Space Agency. In totaal zijn beelden van vier spectrale banden gebruikt met een resolutie van 10 m (blauw, groen, rood, nabij infrarood). De oorspronkelijke kaart is gemaakt in 2020 (Schotman et al. 2021). Om het gehele Nederlandse oppervlak af te dekken met de ter beschikking staande beelden, zijn beelden samengevoegd van verschillende datums rond juni van elk jaar. Daarnaast hebben we de dataset van bekende zonneparken van BRT top10nl gebruikt als input, evenals OpenStreetMap, om het beeld-classificatie-algoritme te trainen.

Om de oppervlaktes te detecteren die bedekt waren met zonneparken, hebben we een machine-learning-benadering met een random-forest-algoritme toegepast. De resulterende raster-laag is vervolgens omgezet naar een vector-laag. In de afbakening van de grenzen van de parken zit een verschil in precisie, waarbij ca. de helft van de zonneparken een hoger precisieniveau heeft. De jaarlijkse updates worden uitgevoerd met een beeldmozaïek (image mosaic) dat wordt opgebouwd met de relevante beelden van het betreffende jaar. De aanvullende informatie die is toegevoegd voor elk zonneveld is afgeleid van de geometrie van het zonnepark of in een separaat proces waarbij kaarten met aanvullende informatie over elkaar zijn gelegd (zie toelichting gegevens hierboven).

Meer informatie in onderliggend rapport

Kaart van Nederlandse zonneparken in voorbereiding en gerealiseerd, met info over eigenaar en vermogen: https://www.zonopkaart.nl/. Deze kaart is onderdeel van EcoCertified Solar Parks.