Programma's
Wageningen Environmental Research verricht strategisch en toegepast onderzoek ten behoeve van beleid, beheer en ontwerp van de groene ruimte op lokale, nationale en internationale schaal. Ons onderzoek, dat we uitvoeren in samenwerking met leerstoelgroepen, spitst zich toe op vijf omvattende programma's.
Biodiversiteit
Alles wat we eten is direct of indirect afkomstig van wilde of gedomesticeerde biodiversiteit. Het overgrote deel van onze bouwmaterialen, medicijnen en industriële grondstoffen is van biologische oorsprong. Veel vormen van toerisme draaien om het thema natuur. Biodiversiteit vertegenwoordigt een enorme economische waarde. Minimaal 40% van de wereldeconomie en 80% van de behoeften van de armsten van de wereld is afhankelijk van biologische hulpbronnen.
Groene klimaatoplossingen
We kunnen er niet omheen: ons klimaat wordt onvoorspelbaarder en extremer. Waterstanden stijgen en het risico op overstromingen neemt toe. Tegelijkertijd worden perioden van droogte langer en frequenter. Toch wordt onze meest waardevolle hulpbron - de biosfeer van onze planeet - niet alleen bedreigd; het is ook de bron van veel van onze oplossingen. In het Groene klimaatoplossingen-programma zetten onderzoekers en academici samen hun begrip van de natuur en natuurlijke processen in bij het aanpakken van de uitdagingen van klimaatverandering.
De groene stad
De stad van de toekomst is een groene stad waar bomen, vijvers en parken de longen van de wijken zijn en waarin biodiversiteit floreert. In duurzame steden wonen mensen in gezonde buurten, werken werknemers in circulaire bedrijvenparken en hebben alle burgers duurzaam voedsel en andere natuurlijke hulpbronnen tot hun beschikking. Stedelijk leiderschap betekent voor ons dat we deze oplossingen samen met de inwoners van steden creëren. Daarom werken we samen met stedelijke leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en sociale bewegingen om wereldwijd groene steden te bouwen. Dit kan op het niveau van de metropool, migrantennederzettingen, bedrijvenparken of stadscentra zijn.
Duurzaam landgebruik
Duurzaam landgebruik staat voor een eerlijke en gebalanceerde verdeling tussen verschillende conflicterende claims op land, water, biodiversiteit en andere natuurlijke hulpbronnen, om nu en in de toekomst aan menselijke behoeften te kunnen voldoen.
Duurzaam waterbeheer
Water is onmisbaar voor leven. We gaan ervan uit dat water nooit op raakt. Maar de wereld en het klimaat veranderen. Steeds vaker beseffen we dat de waarde van water en het belang van duurzaam waterbeheer niet voldoende worden onderkend. Onderzoekers van Wageningen Environmental Research en academici van het departement Omgevingswetenschappen werken vanuit verschillende perspectieven samen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven, door waterbeheer te optimaliseren voor een schone, veilige en gezonde leefomgeving.