Over Wageningen Environmental Research

Over Wageningen Environmental Research

Wageningen Environmental Research is hèt kennisinstituut voor de groene leefomgeving. Wageningen Environmental Research maakt deel uit van Wageningen University & Research en levert expertise op het gebied van de groene ruimte en het duurzaam maatschappelijk gebruik ervan: kennis van water, natuur, biodiversiteit, klimaat, landschap, bos, ecologie, milieu, bodem, landschap, land- en ruimtegebruik, geo-informatie, remote sensing, stedelijk groen, recreatie etc.

Wageningen Environmental Research verricht strategisch en toegepast onderzoek ten behoeve van beleid, beheer en ontwerp van de groene ruimte op lokale, nationale en internationale schaal. Enerzijds gaat het hier om vernieuwend, interdisciplinair en interactief onderzoek van complexe problemen in de sfeer van de groene ruimte, anderzijds leveren we kant-en-klaar toepasbare kennis en expertise om praktijkproblemen snel en adequaat op te lossen. Om ons onderzoek goed te kunnen uitvoeren beschikken we over zowel een brede expertise als een scala aan faciliteiten, zoals laboratoria, databases en DNA-technieken.

Neem contact op

Programma's

Wageningen Environmental Research verricht strategisch en toegepast onderzoek ten behoeve van beleid, beheer en ontwerp van de groene ruimte op lokale, nationale en internationale schaal. Ons onderzoek, dat we uitvoeren in samenwerking met leerstoelgroepen, spitst zich toe op vijf omvattende programma's:


Netwerk

Veel milieu- en ruimtevraagstukken vragen om een brede, vaak internationale aanpak. Om maatschappelijke impact te hebben met onze nature-based solutions werken we samen met onderzoeksinstellingen, overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven in binnen- en buitenland.

Lees meer

Een aantal van de samenwerkingsverbanden van Wageningen Environmental Research:

  • Wageningen University & Research is mede-oprichter van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS). In dit instituut werken wetenschap, onderwijs, overheid, zakenpartners en maatschappelijke organisaties samen aan het creëren van oplossingen voor de complexe uitdagingen waarvoor een grootstedelijke regio als Amsterdam staat.
  • Partnership for European Environmental Research Initiative (PEER) is een samenwerkingsverband van acht van de grootste Europese milieucentra die onderzoek doen op alle gebieden van het milieu, met name naar de wisselwerking tussen mens en natuur.
  • Groene Cirkels is een samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen in de provincie Zuid-Holland, waar Wageningen University & Research onderdeel van is. Het doel van Groene Cirkels is een regionale transitie naar duurzame kringlopen, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, grondstoffen, water, energie en de groene leefomgeving.
  • EIT Climate KIC is een Europese kennis- en innovatiegemeenschap die werkt aan een welvarende, inclusieve, klimaatbestendige samenleving op basis van een circulaire, koolstofvrije economie.
  • Nationaal Kennis en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) is een nationaal programma van overheden, kennisinstellingen en bedrijven, die samenwerken aan pilots, actuele vraagstukken en langetermijnontwikkelingen voor een klimaatbestendige en waterrobuuste Nederlandse delta.
  • The Water Supply and Sanitation Technology Platform (WssTP) werd in 2004 door de Europese Commissie geïnitieerd voor onderzoek en technologische ontwikkeling in de waterindustrie.
  • European Topic Centres: Biological Diversity; Urban, Land and Soil Systems (ULS); Climate Change impacts, vulnerability and Adaptation (CCA)
  • Ecoshape ontwikkelt en deelt kennis over Building with Nature in de waterbouw: Een nieuwe manier van ontwerpen die de natuur benut, waardoor tegelijk kansen voor economie, natuur en maatschappij ontstaan.
  • Het CGIAR Research Program on Climate Change, Agriculture and Food Security (CCAFS) wil de toenemende uitdaging van de opwarming van de aarde en afnemende voedselzekerheid op landbouwpraktijken, -beleid en -maatregelen aanpakken door middel van strategische, brede wereldwijde partnerschappen.
  • ECMWF/ Copernicus Climate Change Service, het Europees Centrum voor weersvoorspellingen op middellange termijn, voert de Copernicus Climate Change Service (C3S) uit. C3S wordt momenteel ontwikkeld door een aantal onderzoeksinitiatieven op het gebied van klimaatverandering en zal uitgebreide klimaatinformatie verschaffen over een groot aantal componenten van het aardsysteem en tijdschalen.
  • Netherlands Ecological Research Network (NERN) wordt ondersteund en gedreven door een samenwerking van graduate schools, onderzoeksinstituten en universiteiten die betrokken zijn bij fundamenteel onderzoek naar ecologie, evolutie en biodiversiteit.
  • Het NERN/ Deltaplan Biodiversiteitsherstel is een brede maatschappelijke beweging voor natuurherstel in Nederland.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De directie van Wageningen Environmental Research (WENR) en Department of Environmental Sciences (DES), onderdelen van Wageningen University & Research, neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door een beleid te voeren dat gericht is op een balans tussen economische, ecologische en maatschappelijke belangen. De organisatie draagt zo bij aan een kwalitatief hoogwaardige en duurzame groene leefomgeving.

Lees meer

Bij het doen van fundamenteel en toegepast onderzoek en het geven van academisch onderwijs staat de kwaliteit van ons werk voorop, waarbij de belangen van mens en milieu in hun onderlinge samenhang worden beschouwd. Medewerkers, studenten, klanten en andere belanghebbenden kunnen erop rekenen dat bij beleidskeuzes aspecten zoals veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu worden meegenomen. Communicatie, openheid en het nakomen van afspraken zijn kernbegrippen in de gekozen aanpak.

MVO volgens ISO 26000

Door invulling te geven aan de internationale richtlijn NEN-EN-ISO 26000 (waarbij de methodiek van de NPR 9026+C1:2012 wordt toegepast) wil de organisatie op een goede en aantoonbare manier omgaan met haar maatschappelijke verantwoordelijkheid (MVO). De principes en thema’s beschreven in deze richtlijn zijn belangrijke uitgangspunten voor de besluitvorming binnen de organisatie. Speerpunten voor de komende periode zijn: actieve betrokkenheid van stakeholders, maatschappelijke rol van organisatie richting de politiek en MVO-aspecten bij de voorbereiding van internationale projectvoorstellen.

Om aan te tonen dat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen is de zelfverklaring ISO 26000 getoetst en geplaatst op het NEN publicatieplatform.

Kwaliteitsverbetering

Organisatiebreed wordt gewerkt aan kwaliteitsverbetering. Het doel is de visitaties als toets van wetenschappelijke kwaliteit succesvol af te ronden. Speerpunten zijn het streven naar tevreden klanten en kwaliteit van onderzoek. WENR werkt met een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem volgens de norm ISO 9001:2015.

Verbetering milieuprestaties

De zorg voor de groene ruimte staat centraal binnen de eigen organisatie. Gestreefd wordt naar continue verbetering van de milieuprestaties. Een actief milieubeleid vormt een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering en -strategie. De organisatie voldoet aan alle van toepassing zijnde milieuwet- en regelgeving, evenals het milieubeleid van Wageningen University & Research en relevante convenanten. WENR werkt met een gecertificeerd milieumanagementsysteem dat voldoet aan de eisen van de ISO 14001:2015.

Gezondheid en veiligheid

De organisatie wil een goede en veilige werkomgeving bieden en schade aan de gezondheid van medewerkers en andere betrokkenen voorkomen. Het beleid is erop gericht het personeel te vrijwaren van druk die hun functioneren nadelig kan beïnvloeden.

De uitgangspunten van het duurzaamheidsbeleid van WENR en DES zijn opgenomen in de in oktober 2017 ondertekende duurzaamheidsverklaring.