Hond kat diagnostiek testen ziekten hond kat

Diagnostiek: Hond en kat

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) verricht diagnostiek bij honden en katten. De tests worden uitgevoerd bij zieke dieren, en ook in het kader van export.

Wij testen op verschillende ziekten, zoals Rabiës (onder andere titerbepaling) en Brucella canis.

1. Vul het opdrachtformulier in

Wilt u monsters laten onderzoeken? Vul het formulier in en voeg dit uitgeprint en ondertekend toe aan uw onderzoeksmateriaal.

Meerdere monsters? Check hier of een vooraanmelding nodig is. Voorkom zo onnodige vertraging in de diagnostiek bij een grotere inzending.

Opdrachtformulier diagnostiek hond en kat

Opdrachtformulier diagnostiek hond Zuid-Afrika

Opdrachtformulier rabiës serologie - Bewijs van inenting (titerbepaling)

Geen analyse Babesia Gibsoni IFAT van 1 nov - 24 dec 2024

11 september 2024Van 1 november tot en met 26 december 2024 is het niet mogelijk monsters in te sturen voor Babesia gibsoni IFAT. Dit is het gevolg van de zomersluiting van het laboratorium in Zuid-Afrika dat deze test uitvoert.

De laatste aanmelding voor verzending moet binnen zijn op 6 november 2024. Monsters die tot en met 6 november worden ontvangen, kunnen nog voor het zomerreces van het laboratorium worden getest.

Verwerking

Zodra het zomerreces eindigt, kan de test weer worden opgepakt. Monsters die uiterlijk 24 december 2024 zijn aangemeld, worden zo snel mogelijk in behandeling genomen, zodat deze direct na het zomerreces door het Zuid-Afrikaanse laboratorium worden verwerkt.

Doorlooptijd

Alle monsters die tot 6 november worden aangemeld, zullen nog voor de zomerstop van het Zuid-Afrikaanse laboratorium worden verwerkt en geanalyseerd. Die testresultaten kunt u tegemoet zien na de gebruikelijke doorlooptijd van minimaal 25 dagen vanaf het moment van aanleveren t/m de rapportage van de uitslagen. De uitslagen van de monsters die na 24 december worden ingestuurd, worden in januari 2025 verwacht.

Titerbepaling: test bescherming hond/kat tegen rabiës

Wilt u een hond of kat meenemen op reis? Bij reizen naar het buitenland is het in de meeste gevallen nodig dat de kat of hond gevaccineerd is tegen rabiës (hondsdolheid). Soms is er voor vertrek ook nog een titerbepaling nodig, om aan te tonen dat er na vaccinatie antistoffen zijn gevormd. Win hierover advies in bij de dierenarts en/of de ambassade van het land waar u heen gaat.

In Nederland is Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad het officieel erkende EU-laboratorium dat de titerbepaling uitvoert. Bij deze test wordt de hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) vastgesteld. Daaruit blijkt of de inenting goed is aangeslagen, dus of de hond of kat voldoende is bescherm tegen hondsdolheid. Deze test heet ‘rabiës serologie’.

Met uw huisdier naar Groot-Brittannië?

De regels voor het meenemen van een hond of kat naar het Verenigd Koninkrijk en andersom zijn niet veranderd na de Brexit.

Huisdier uit Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne komen veel vluchtelingen naar Nederland die ook hun huisdieren meenemen. Om de introductie van besmettelijk dierziekten (o.a. Brucella canis en Rabiës) tegen te gaan is het zaak om deze dieren zo snel mogelijk te diagnosticeren. U kunt monsters naar ons toesturen met het 'Opdrachtformulier diagnostiek hond en kat'.

2. Stuur de monsters op

Voeg het ingevulde opdrachtformulier bij de monsters en verzend het materiaal of geef het af.

3. Volg uw inzending

Via MijnBVR volgt u uw inzending en kunt u (deel)rapportages bekijken. Log hieronder in met uw klantnummer.