Nieuws Gezonde & Veilige Voeding
Nieuws
-
28 februari 2025
Ook hartpatiënt heeft baat bij volgen algemene voedingsrichtlijnen
- Wanneer mensen met hart- en vaatziekten - naast hun medicatie - volgens de Schijf van Vijf eten en dagelijks twintig minuten bewegen, lopen ze minder... -
11 februari 2025
Van eerstegeneratiestudent tot Agri-Food Pionier: het inspirerende verhaal van Isnawati Hidayah
- Alumna Isnawati uit Indonesië is van haar familie de eerste generatie die een universitaire studie heeft gevolgd. Ze koos voor Internationale... -
31 januari 2025
Precisiefermentatie van lab naar de eettafel: inzichten van Laurice Pouvreau
- In de zoektocht naar duurzame en innovatieve voedseloplossingen is precisiefermentatie in opkomst als baanbrekende technologie. Om het potentieel en... -
24 januari 2025
Schimmel mogelijk alternatief voor pesticiden bij bestrijding teken in Afrika
- Een biologisch bestrijdingsmiddel tegen East Coast Fever en andere door teken overgedragen dierziektes in Afrika is nog geen alternatief voor... -
13 december 2024
Ruud van der Sman maakt met natuurkunde gezonder en duurzamer voedsel
- Als bijzonder hoogleraar Modelling of Food Materials Engineering onderzoekt Ruud van der Sman hoe we voedsel gezonder en duurzamer kunnen maken door... -
18 november 2024
MARAN 2024: Daling antibioticaresistentie bij dieren vlakt af
- Het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij is sinds 2009 sterk gedaald. Deze daling begon vorig jaar af te vlakken, evenals de daling in... -
9 oktober 2024
Levensmiddelentechnoloog Remko Boom wint oeuvreprijs
- Hoogleraar Remko Boom heeft de 23e Gouden Medaille van het Hoogewerff-Fonds gewonnen, een bijzondere waardering voor zijn gehele levenswerk. Met name... -
25 september 2024
Suikerarm ijs, maar dan niet korrelig
- De Wageningse Qi Wang heeft een nieuwe variant van suikerarm ijs ontwikkeld dat qua textuur en smelteigenschappen lijkt op traditioneel ijs. Door de... -
23 september 2024
Nieuw onderzoek naar het effect van voedingsvezels en gefermenteerde voedingsmiddelen op het darmmicrobioom
- Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben in samenwerking met de Maag Lever Darm... -
13 september 2024
Toxicoloog Ivonne Rietjens wint prestigieuze Merit Award
- Hoogleraar Ivonne Rietjens heeft de Merit Award van 2024 gewonnen, een jaarlijkse onderscheiding voor onderzoekers die een buitengewone bijdrage...
Radio, podcast & TV
-
9 september 2024
Sanne Stroosnijder in Spraakmakers over het tegengaan van voedselverspilling
- In deze podcastaflevering van Spraakmakers is Sanne Stroosnijder, programme manager Food Loss and Waste Prevention bij Wageningen University &... -
31 mei 2024
Gertrude Zeinstra bij Universiteit van Nederland over moeilijke eters
- Kinderen zijn vaak moeilijke eters. Dat is frustrerend voor ouders, maar het had in de oertijd wél een hele belangrijke functie. Gertrude... -
14 mei 2024
Ron Hoogenboom bij EenVandaag over het effect van PFAS in planten en eieren
- Door het hele land zijn er eieren met een te hoog PFAS-gehalte aangetroffen en ook de beheerders van moestuinen maken zich zorgen over de gevolgen van... -
1 maart 2024
Sjoukje Heimovaara bij BNR's Big Five over voedseltransities
- Sjoukje Heimovaara schoof aan bij BNR's Big Five, een serie uitzendingen over grote transities en het draagvlak daarvoor in de maatschappij. Het... -
19 oktober 2023
Maartje Poelman in Op zoek naar gezond
- De Gezonde generatie laat in een drietal video's zien dat gezond eten nogal een worsteling kan zijn, het is vooral duur. Fidan Ekiz, Renze Klamer en... -
17 oktober 2023
Hans Verhoef bij NPO Radio 1 over ijzertekort bij vrouwen
- Bloedarmoede door ijzertekort kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en ernstige bloedingen tijdens de bevalling. Hoewel zulke...