Radio & TV
Ron Hoogenboom bij EenVandaag over het effect van PFAS in planten en eieren
Door het hele land zijn er eieren met een te hoog PFAS-gehalte aangetroffen en ook de beheerders van moestuinen maken zich zorgen over de gevolgen van PFAS op de gezondheid. Ron Hoogenboom van Wageningen Food Safety Research erkent dat de mens PFAS kan binnenkrijgen via voedsel: “Wat er kan gebeuren is dat de plant PFAS kan opnemen en dat PFAS in de eetbare delen kan terechtkomen.”
PFAS kan onder andere een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Wel nuanceert Hoogenboom dat de gezondheidseffecten sterk afhangen van de mate van inname: “Als je maar gevoelig genoeg meet, ga je wat vinden. Maar het gaat er ook om: wat zijn de gehaltes en wat is de blootstelling aan mensen. Wij toxicologen geloven wel dat er een kritische grens is en dat als je daar onder blijft, er eigenlijk niks aan de hand is.” Bij de lage mate van blootstelling via eieren en groente ziet Hoogenboom niet zoveel effecten.