Project

PPS Ruwvoer, Bodem en Kringlooplandbouw

Het grootste deel (ca 65%) van het Nederlandse landbouwgebied wordt gebruikt voor de productie van ruwvoeders (gras, snijmaïs en overige voedergewassen). Door dit grote areaalbeslag heeft de wijze van ruwvoerproductie een zeer grote impact op de duurzaamheid van de totale Nederlandse landbouw. Een breed samengesteld consortium werkt aan verduurzaming van de productie van gras en voedergewassen. Zorg voor de bodem staat centraal, gericht op het sluiten van kringlopen; klimaatvriendelijke en –bestendige gewasproductie, biodiversiteit en agro-ecologie en optimalisering van gewasopbrengst en –management.

De PPS Ruwvoer, Bodem en Kringlooplandbouw is een vervolg op de PPS “Ruwvoerproductie & Bodemmanagement” (2015-2019).

De PPS draagt bij aan het realiseren van ambities die zijn geformuleerd in onder meer de Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) visie op kringlooplandbouw, het Klimaatakkoord, en het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Ten opzichte van het vorige programma zijn er nieuwe doelen bijgekomen om ruwvoerproductie en bodemmanagement structureel te verbeteren in de context van de kringlooplandbouw. De doelen van het nieuwe onderzoeksprogramma zijn:

  • Verlaging van de emissies/verliezen van koolstof, nutriënten en pesticiden naar lucht en water
  • Verhoging van klimaatmitigatie en klimaatadaptatie
  • Duurzaam bodembeheer voor productievermogen en maatschappelijke diensten op de korte en lange termijn
  • Verhoging van de biodiversiteit in grasland en akkerbouwmatige ruwvoederproductie.
  • Optimalisatie van ruwvoederproductie per oppervlakte eenheid
  • Verhoging van de ruwvoerkwaliteit en -benutting
  • Verhoging van nutriëntenefficiëntie in de teelt

De PPS Ruwvoer, Bodem en Kringlooplandbouw is een publiek-private samenwerking tussen het Ministerie LVVN en een consortium van verschillende partijen uit de zaadveredelingsindustrie en de agrarische productieketen. De PPS valt onder het topsectorbeleid van de overheid, namelijk onder de Topsector Agri & Food.

In drie werkpakketten gaan we met de belangrijkste verbeterpunten aan de slag.

Werkpakket 1: Grasland

Het doel van het werkpakket grasland is een verbetering van de Nederlandse graslandproductie in kwantiteit en kwaliteit (gras en grasklaver), in samenhang met het sluiten van de kringloop, verbeterde nutriënten-efficiëntie, verbeterde klimaatprestaties, biodiversiteit en duurzaam bodembeheer.

De optimalisatie van de productie (in kwantiteit en kwaliteit) van grasland is belangrijk voor de rentabiliteit van een melkveebedrijf, maar juist ook voor de eiwitproductie van eigen land en voor het sluiten van kringlopen op zowel het bedrijf als in de regio en op nationaal niveau. Daarnaast is grasland de beste bodemverbeteraar die er is en daardoor cruciaal voor duurzaam bodembeheer en voedselproductie ook in de samenwerking met akkerbouw. Met 900.000 ha is grasland het grootste gewas van Nederland en belangrijk voor het realiseren van verschillende maatschappelijke doelen rond klimaat, biodiversiteit en landschap. Het percentage blijvend grasland, eiwit van eigen land en (mogelijk) kruidenrijk grasland worden tevens geschaard onder de Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) van PlanetProof melk.

Binnen dit werkpakket werken we aan:

  • Het voorkomen van verdichting in grasland, o.a. middels rijpadensystemen (vanuit de doelstellingen zorg voor de bodem en klimaat)
  • Het behoud van de botanische samenstelling van grasland (vanuit de doestellingen zorg voor de bodem, biodiversiteit, agro-ecologie en klimaat)
  • Meten van voederwaarde en zode-sterkte in rassenonderzoek (vanuit de doelstellingen van sluiten van kringlopen en klimaatmitigatie en -adaptatie)
  • Kansrijke maatregelen van graslandmanagement om de emissie van lachgas (N2O) te beperken d.m.v. metingen in een bestaande proef met mengsels van smalle weegbree en een nog op te zetten proef met toepassing van zeoliet (vanuit de doelstelling klimaatmitigatie)
  • Onderzoek naar gras-klaver, nl de persistentie van klaver en het slagingssucces van klaver (vanuit de doelstellingen zorg voor de bodem, sluiten kringlopen, klimaat en biodiversiteit en agro-ecologie)
  • Onderzoek aan soorten- en kruidenrijk grasland (vanuit de doelstellingen van biodiversiteit en agro-ecologie, zorg voor de bodem en sluiten van kringlopen)

Presentatie

Contactpersoon:

Werkpakket 2: Maïs en andere voedergewassen

Binnen dit werkpakket wordt gewerkt aan de verduurzaming van de maïsteelt en andere voedergewassen.

De duurzaamheid van de maïsteelt in Nederland staat ter discussie. Met de huidige maïsteelt worden verschillende duurzaamheidsproblemen geassocieerd, zoals uit- en afspoeling van nutriënten, een slechte bodemstructuur, lager wordende gehaltes aan organische stof en achteruitgaande bodembiodiversiteit.

Om deze problemen de baas te worden is een stap nodig naar een andere, innovatieve teeltsystemen die genoemde problemen in veel mindere mate hebben en daardoor de maïssector een substantiële stap op weg naar meer duurzaamheid te zetten. Door het combineren van verschillende teeltmaatregelen op gebied van bemestingsstrategieën, grondbewerkingsmethoden, gebruik van ondergewassen en onkruidbestrijdingsmethoden kunnen verschillende meer duurzame teeltsystemen wordt ontwikkeld. In de PPS Ruwvoer & bodem deel 1 en het project ‘Grondig boeren met maïs’ zijn onder andere kennis en ervaringen opgedaan met verschillende grondbewerkingsmethoden en strategieën ten aanzien van vanggewassen. Onverminderde aandacht voor het op een duurzame wijze telen van maïs blijft echter nodig. In dit werkpakket zal een volgende stap worden gezet in de ontwikkeling van duurzame teeltsystemen door een meerjarig veldexperiment op te zetten waarbij de kennis en ervaringen uit genoemde projecten worden benut en eventuele kennisleemtes worden onderzocht.

Binnen dit werkpakket werken we aan:

  • Optimalisatie duurzame teeltsystemen
  • Optimalisatie onderzaai/bodembedekking
  • Betere stikstof benutting mest, o.a. door onderzoek naar het optimaliseren van drijfmestrijenbemesting en naar verschillen in N-gehalten en N-benutting van verschillende maïsrassen
  • Alternatieven voor glyfosaat
  • Ritnaalden in relatie tot vanggewassen/teeltmaatregelen

Presentatie

Contactpersoon

Werkpakket 3: Duurzaam bouwplan

Het doel van dit werkpakket is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de (ruw)voerproductie via vruchtwisseling op een duurzame manier te optimaliseren m.b.t. economie (opbrengsten en kosten), bodembeheer, klimaat, biodiversiteit en sluiten van kringlopen door:

  1. Nieuwe combinaties van vruchtopvolging te ontwerpen – in combinatie met nieuwe rastypen of gewassen en eventuele nieuwe teelttechnieken – en ze te vergelijken met de momenteel gehanteerde systemen en/of best practices in binnen- en buitenland en benoemen van kennisleemten;
  2. Relevante kengetallen te verzamelen voor evaluatie op lange termijn duurzaamheid (inclusief economie) daar waar er belangrijke kennisleemten zijn;
  3. Testen van nieuwe vruchtwisselings- en teeltsystemen in meerjarige proeven;
  4. Evaluatie en communicatie van best practices en nieuwe vruchtopvolging systemen met het bijbehorende management (inclusief beweiding).

Binnen dit werkpakket werken we aan:

  • Inventarisatie vruchtwisselingsmogelijkheden, specifiek ingericht op basis van de thema’s klimaat, kringloop, bodem en biodiversiteit en de beschikbare en ontbrekende kengetallen voor beoordeling van economie, klimaat en biodiversiteitsaspecten
  • De aanleg en uitvoering van meerjarige veldexperimenten
  • Bepalen van kengetallen (betreffende economie-, klimaat en biodiversiteitsaspecten)
  • Ontwikkeling van adviezen en best practices bouwplan

Presentatie

Contactpersoon:

Kennisproducten

Hier vindt u relevante presentaties van themadagen, rapporten, wetenschappelijke publicaties, congresbijdragen en overige relevante kennisproducten.

Rapporten

Artikelen in vakbladen

Factsheets

Wetenschappelijke artikelen

Presentaties themadagen

Partners

De PPS Ruwvoer, Bodem en Kringlooplandbouw is een publiek-private samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en een consortium van verschillende partijen uit de zaadveredelingsindustrie en de agrarische productieketen. De uitvoering ligt bij Wageningen Plant Research, Wageningen Livestock Research en Louis Bolk Instituut.

Agrifirm Group b.v.
Corteva
Cumela Nederland
ForFarmersGroup
Louis Bolk Instituut
Nordic Maize Breeding
Plantum Plantum partners:
Barenbrug Holland b.v.
DLF b.v.
DSV Zaden Nederland b.v..
J. Joordens Zaadhandel b.v..
Limagrain Nederland b.v..
Vandinter SEMO b.v..
Wageningen Livestock Research
Wageningen Plant Research
ZuivelNL

Stuurgroep

  • Ronald van Hal (ForFarmers)
  • Daniël Ende (Plantum)
  • Gert van Duinkerken (Wageningen Livestock Research)
  • Nick van Eekeren (Louis Bolk Instituut)
  • John Verhoeven (Wageningen Plant Research)
  • Willem Koops (ZuivelNL)
  • Maurice Steinbusch (Cumela Nederland)
  • Jos Verstraten (ZuivelNL)
  • Peter van Erp (Agrifirm)