Paddenstoelen, schimmels en veredeling: op weg naar nieuwe toepassingen
Paddenstoelen en schimmels zijn veelzijdige organismen die geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen. Vergeleken met planten wordt er echter relatief weinig onderzoek naar gedaan en de beschikbare kennis is bovendien versnipperd. Door de veredeling verder te verbeteren, kunnen we het potentieel van paddenstoelen optimaal benutten. We bundelen beschikbare kennis en brengen wetenschap en bedrijven bij elkaar. Samen werken we zo aan nieuwe, haalbare toepassingen voor de paddenstoel.
Wageningen University & Research (WUR) is van oudsher wereldwijd toonaangevend in de veredeling van paddenstoelen. We beschikken over een collectie van duizenden paddenstoelvormende schimmels. Uit verschillende stammen van deze schimmels selecteren we voor elke gewenste toepassing het meest geschikte genetisch materiaal, wat we vervolgens in onze laboratoria gebruiken voor verdere veredeling.
Food- en non-foodtoepassingen
Mede dankzij ons onderzoek vinden we tegenwoordig een grote variatie aan eetbare paddenstoelen in het koelvak van de supermarkt. Daarnaast worden paddenstoelen in veel voedselproducten als ingrediënt gebruikt. Dankzij nieuwe toepassingen ontstaan er steeds meer mogelijkheden om paddenstoelachtige schimmels ook voor non-foodtoepassingen in te zetten:
- Natuurlijke, milieuvriendelijke technologieën om met schimmels afvalwater te zuiveren, ontwikkelen zich snel als volwaardige alternatieven voor chemische afvalwaterzuivering;
- Enzymen die bepaalde schimmels aanmaken, blijken zeer efficiënt om lignine in houtachtige reststromen af te breken en waardevolle suikers vrij te maken;
- Vezels in paddenstoelachtige schimmels hebben veel potentie als grondstof voor bijvoorbeeld duurzame kleding.
- Dankzij hun eenvoudige genetische structuur en korte levenscycli zijn paddenstoelen geschikte modelorganismen om complexe genetische processen in planten te bestuderen.
Wij dragen bij aan hoogwaardige valorisatie van paddenstoelen
WUR draagt met onafhankelijk onderzoek bij aan hoogwaardige valorisatie van paddenstoelachtige schimmels. Met fundamenteel onderzoek dragen we bij aan een beter inzicht in het genoom van paddenstoelen. Deze kennis helpt ons om samen met bedrijven technologische routes op maat te ontwikkelen voor nieuwe toepassingen.
Biodiversiteit
Fenotypering en experimentele teelt van eetbare paddenstoelen
Benutting van substraat door champignons
Telen: het in kaart brengen van eigenschappen in segregatiepopulaties
Champignon als model voor het onderzoek naar meiose
De champignon wordt vertegenwoordigd door twee vergelijkbare subsoorten die verschillen vertonen in de interchromosomale crossovers. In commerciële lijnen en de meeste wilde isolaten beperken de crossovers zich voornamelijk tot de uiteinden van het chromosoom, terwijl bij de andere subsoorten crossovers plaatsvinden in het gehele chromosoom. Momenteel worden er segregatiepopulaties gebruikt om de mechanismen achter deze twee recombinatielandschappen te bestuderen. Dit moet leiden tot meer kennis om de meiose zo te laten verlopen dat alle combinaties hetzij vermeerderd hetzij gehandhaafd kunnen worden.
De champignons in de winkel lijken over de hele wereld sprekend op elkaar. Wil je weten hoe dat komt? Lees dan het artikel dat de Wageningse paddenstoelen expert Anton Sonnenberg schreef voor Atlas of Science: Why are all button mushroom cultivars similar?
Paddenstoelen en bio-economie
Genetische regulatie van paddenstoelvorming
Ben je op zoek naar eerdere publicaties van onderzoek naar paddenstoelen, schimmels en veredeling? Kijk dan op de overzichtspagina van Mushroom Research op Research@WUR.