Effecten op cellen
Wat gebeurt er als een cel wordt blootgesteld aan een schadelijke stof? De reacties die plaatsvinden zijn vaak heel specifiek en zeggen iets over het werkingsmechanisme van de stof.
Snel schadelijke stoffen herkennen
Door te kijken naar genexpressie (toxicogenomics) of specifieke snel te meten reacties (bv door lichtgevende cellen) kunnen we het mechanisme in kaart brengen en snel schadelijke stoffen herkennen. Daarbij gebruiken we humane cellen of kunstmatige weefsels in het laboratorium waarmee we heel gevoelig en nauwkeurig effecten kunnen meten op specifieke weefsels en processen. De resultaten zijn veelbelovend en we krijgen daardoor nieuwe inzichten over de werking van giftige stoffen.
Vervanging dierproeven
Het ontwikkelen en valideren van toxicologische testen die de huidige dierproeven kunnen vervangen is een complex proces, omdat er vaak meerdere aanvullende in vitro methoden nodig zijn om een enkele dierproef te vervangen en tot een goede veiligheidsbeoordeling te komen. Een recente publicatie laat zien dat de gezamenlijke resultaten uit een batterij van verschillende in vitro testen in staat is effecten te voorspellen die in dieren en mensen voorkomen. De ontwikkelde in vitro strategie voor het aantonen van oestrogene effecten heeft zelfs een aantal voordelen (meerwaarde) boven de huidige standaardproeven met dieren. Deze resultaten zullen er hopelijk toe leiden dat de uitkomsten van dergelijke in vitro test strategieën in de toekomst sneller internationaal geaccepteerd worden.