Genetisch Gemodificeerde Organismen

Wageningen Food Safety Research (WFSR) is Nationaal Referentielaboratorium (NRL) voor genetisch gemodificeerd organismen (GGO’s) in voedsel en diervoeder. Het ontvangt hiervoor monsters van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de bevoegde autoriteit in Nederland.

Stukjes DNA

GGO's zijn planten, dieren of micro-organismen die genetisch gemodificeerd zijn. Het gaat hierbij niet alleen om de levende organismen, maar ook om de producten die hiervan afgeleid zijn. Zo kan een sojaplant resistent zijn gemaakt tegen een onkruidbestrijdingsmiddel of een maïsplant is resistent gemaakt tegen vraat door een bepaald insect. De soja en maïs zijn resistent gemaakt door het inbrengen van genconstructen die in het laboratorium gemaakt zijn. Deze genconstructen kunnen samengesteld zijn uit aan elkaar gezette stukjes DNA afkomstig van andere planten, dieren of micro-organismen, of het kunnen zelf geconstrueerde DNA-sequenties zijn.

CRISPR/Cas

Momenteel worden ook de zogenaamde ‘Novel Breeding Techniques’ (NBTs) gebruikt om GGO’s te maken. Een voorbeeld hiervan is de doelgerichte mutagenese met CRISPR/Cas, waarmee enkele nucleotiden kunnen worden aangepast of verwijderd. WFSR is momenteel aan het onderzoeken of deze vormen van GGO’s zijn aan te tonen.

Handhaving EU-regelgeving

De Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor handhaving van EU-regelgeving op het terrein van GGO’s op basis van de volgende verordeningen:

  • Verordening (EG) Nr. 1829/2003 inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders
  • Verordening (EG) Nr. 1830/2003 betreffende de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid van met genetisch gemodificeerde organismen geproduceerde levensmiddelen en diervoeders.

Verordening (EG) Nr. 1830/2003 bepaalt ook dat de producent van GGO-variëteiten die in de EU zullen zijn toegelaten, een event-specifieke detectiemethode moet aanleveren voor handhavingsdoeleinden. Deze methoden worden bij het Europese Referentie Laboratorium voor GM Food en Feed (EURL-GMFF), Joint Research Centre in Ispra, Italië, aangeleverd met de bijbehorende referentiematerialen. Vervolgens worden deze methodes binnen het European Network of GMO Laboratories (ENGL), waar WFSR onderdeel van is, geëvalueerd. Daarnaast ontwikkelt WFSR zelf ook detectiemethoden.

Op de EU-site GMO Register is te lezen welke GGO’s op dit moment zijn toegelaten in de EU.