Dossier
PFAS: opsporing, oplossingen en veilige alternatieven
In 2021 constateerde het RIVM dat PFAS inmiddels overal in de leefomgeving voorkomt: in de bodem, in het water, in de lucht, in planten, dieren en mensen. De blootstelling aan PFAS via voedsel en drinkwater in Nederland overschrijdt in 2022 inmiddels de veilige grenswaarde die de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft vastgesteld. Langdurige blootstelling aan PFAS wordt in verband gebracht met hormonale verstoringen, ontwikkelingsstoornissen bij kinderen, immuunproblemen, lever- en nierbeschadiging, verhoogde cholesterolniveaus en kanker.
Wat zijn PFAS?
PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn door de mens gemaakte stoffen met unieke eigenschappen als waterafstotendheid, bestendigheid tegen hitte, olie en vetten, chemische stabiliteit en elektrische isolatie. PFAS worden dan ook gebruikt in talloze producten, zowel in de industrie als in het huishouden: van blusschuim tot medicijnen, van antiaanbakpannen tot reactorvaten, en van regenjassen tot elektronische componenten.
PFAS in milieu en voedselketen
PFAS zijn potentieel toxisch en breken niet of nauwelijks af. Daardoor hopen ze op in het milieu en in levende organismen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen bij mensen en dieren. PFAS-verbindingen variëren, onder andere in de mate waarin zij aan andere stoffen hechten: sommige PFAS zijn meer wateroplosbaar, andere meer vetoplosbaar. Dit soort eigenschappen bepalen hoe de stof zich door het milieu verspreidt, waar het zich ophoopt, en hoe het zich door de voedselketen heen beweegt. Wageningse onderzoekers onderzoeken in hoeverre PFAS aanwezig is in water en waterbodems, opgenomen en doorgegeven kan worden in bodemdieren en vis, en in hoeverre het zich ophoopt in vogels, zoogdieren of de mens. De huidige en eerder uitgevoerde onderzoeken in de Westerschelde vormen een voorbeeld hiervan.
Groeiende behoefte aan alternatieven
De Europese Commissie werkt momenteel aan een regulering van PFAS (zie kader), die worden gerekend tot de zogeheten substances of very high concern (svhc). Ook de maatschappelijke behoefte aan alternatieven neemt toe. Producenten van PFAS of PFAS-houdende producten zullen op zoek moeten naar veilige alternatieven. Die zijn er nog nauwelijks. Er zijn namelijk duizenden verschillende soorten PFAS met variërende chemische eigenschappen en toxiciteit. Naast het opsporen en monitoren van PFAS doet Wageningen University & Research (WUR) onderzoek naar veilige alternatieven en duurzame manieren om de huidige PFAS-vervuiling op te ruimen. Daarbij onderscheiden we drie focusgebieden:
Opsporen en monitoren van PFAS
PFAS zijn al meer dan vijftig jaar op de markt en komen via industriële emissies, afvalverwerking en het gebruik van PFAS-houdende producten in het milieu. Bekend is dat zij zich door de lucht, de bodem en het oppervlaktewater verspreiden.
Lees meer
Het terugdringen van PFAS-vervuiling
PFAS bevatten zeer sterke koolstof-fluorverbindingen, die verantwoordelijk zijn voor hun unieke materiaalprestaties, maar tegelijkertijd hun afbreekbaarheid bemoeilijken. Dit maakt het moeilijk om PFAS-vervuiling op te ruimen.
Lees meer
Duurzame en veilige alternatieven voor PFAS
Het ontwikkelen van alternatieven voor PFAS is niet eenvoudig, omdat er veel PFAS-soorten zijn, elk met een unieke functionaliteit en een combinatie van eigenschappen die in de natuur niet voorkomen. Zowel consumenten als professionele gebruikers van PFAS-houdende producten zijn echter aan deze functionaliteiten gewend en vragen van alternatieven vergelijkbare prestaties.
Lees meer
Wageningen University & Research ondersteunt de industrie bij de ontwikkeling van hernieuwbare producten die niet gevaarlijk zijn en die biologisch afbreekbaar en/of recyclebaar zijn via mechanische, biokatalytische of chemische methoden.
WUR werkt hieraan volgens de zogeheten ‘safe and sustainable by design' principes. Circulariteit, veiligheid en gezondheid zijn hierbij centrale uitgangspunten vanaf een vroeg stadium van ontwikkeling en gedurende het hele ontwerpproces. Denk bijvoorbeeld aan een screening op toxiciteit vooraf en modellering en voorspelling van de functionaliteit met behulp van artificial intellegence. De resulterende producten en processen zijn veiliger voor mens en milieu.
Voor een belangrijk deel van de PFAS-houdende producten zijn nog geen goede vervangers beschikbaar zonder in te leveren op kwaliteit. In het nog op te starten TOSS NWO project werken we de komende vier jaar samen met diverse partners vanuit de universiteiten, overheid en industrie aan de biobased productie van alternatieven voor PFAS, bijvoorbeeld microbiologisch geproduceerde lanoline (wolvet).
Publicaties
-
Effect of polymeric matrix in anion-exchange membranes on nitrate-chloride separations
Separation and Purification Technology (2025), Volume: 355 - ISSN 1383-5866 -
Enhancing electrochemical reductive defluorination of PFASs using ZIF-67 modified cathode : Mechanistic insights and performance optimization
Water Research (2025), Volume: 268, Issue: A - ISSN 0043-1354 -
2022- Monitoring dioxins, PCBs, flame retardants and PFAS in agricultural and fishery products
-
PFAS usage, emissions & health effects / PFAS in the Black Sea and its drainage basin
-
Contaminanten in rode aal uit Nederlandse binnenwateren : Resultaten van 2023
Wageningen: Wageningen Food Safety Research (Rapport /Wageningen Food Safety Research (WFSR) 2024.005)