renewable plastics

Strategie en Beleidsontwikkeling voor Renewable Plastics

Vanwege belangrijke mondiale opgaven, zoals het tegengaan van klimaatverandering en vermindering van de vervuiling van het milieu, moet de plasticindustrie ingrijpend veranderen. Belangrijke deeloplossingen zijn plastic recycling, vermijden van het gebruik van plastics, plastic hergebruik maar ook het toepassen van alternatieve (niet-fossiele) grondstoffen voor de productie van plastics.
Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt nieuwe inzichten in de plastictransitie die uitgaan van het gewenste einddoel (backcasting) en waarbij belangrijke doelen (voorkomen van klimaatverandering en vervuiling van de omgeving) en tools (design for recycling) mee worden genomen.

Transitie naar een circulaire kunststofketen

Verschillende stakeholders in de plasticindustrie (producenten, gebruikers, afvalverwerkers, beleidsmakers) willen verduurzamen en staan voor ingrijpende keuzes. Een goed overzicht over de gehele kunststofketen en bijkomende milieu-effecten is nodig om deze keuzes onderbouwd te kunnen maken.

Denk bijvoorbeeld aan antwoord op de volgende deelvragen:

  • Welke biomassagrondstoffen zijn het meest geschikt en duurzaam?
  • Is het mogelijk om gerecyclede materialen te gebruiken in specifieke toepassingen en is er voldoende recyclaat beschikbaar in te toekomst?
  • Wat is het verschil tussen biobased en gecertificeerd biobased en wat betekent dit voor de duurzaamheid van de oplossing
  • In welke toepassingen kunnen biologisch afbreekbare plastics worden toegepast?
  • Welke stimuleringsmaatregelen zijn het effectiefst om het gebruik van duurzame kunststofoplossingen te bevorderen.

Vaak zijn er geen generieke antwoorden, maar is een op maat gemaakt en onafhankelijk advies op productniveau nodig. Hierbij maken we bijvoorbeeld gebruik van modellen om nieuwe inzichten te genereren.

Kennis over de hele plasticketen

Wageningen Food & Biobased Research heeft brede kennis over de gehele kunststofketen, van grondstof tot eindproduct, zelfs inclusief de afvalfase. Hiermee genereren we nieuwe inzichten in de transitie naar een duurzame circulaire kunststofindustrie. Met deze inzichten helpen we bedrijven en beleidsmakers om prioriteiten te stellen, strategieën te ontwikkelen en de duurzaamste keuzes te maken. Studies variëren van breed en meer hoogover, tot heel specifiek op materiaal- of productniveau. Wij maken gebruik van diverse methoden zoals een multidimensionale duurzaamheidsanalyse, LCA, duurzaamheidsindicatoren en materiaal flow analyse.

Daarnaast geven we lezingen op congressen in binnen- en buitenland waarin we onze toekomstvisie rond duurzame circulaire kunststofketens delen.Ook spreken we regelmatig met verschillende stakeholders in de diverse ketens over dit onderwerp, bijvoorbeeld in de vorm van workshops.

Ontwikkeling van strategie en beleid

Samen met Invest-NL heeft Wageningen Food & Biobased Research een strategie beschreven voor de introductie van PolyHydroxyAlkanoaten (PHA’s). Hierbij is gekeken naar grondstof gebruik maar ook naar de specifieke eigenschappen van deze nieuwe plastics. Aanbevolen is om te starten met toepassingen waar biodegradeerbaarheid een belangrijk voordeel is.

Voor DG Environment (EU) is een studie uitgevoerd naar diverse duurzaamheidsaspecten van biobased plastics, als basis voor nieuw Europees beleid ter ondersteuning van het gebruik van duurzame biobased plastics.

Wageningen Food & Biobased Research heeft voor de NVRD de recyclebaarheid van kunststofverpakkingen op de Nederlandse markt uitgebreid onderzocht, Dit onderzoek laat zien wat de huidige stand van zaken is, en welke uitdagingen er zijn richting de doelstelling dat alle verpakkingen in 2030 recyclebaar moeten zijn.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Heeft u vragen over de transitie naar een circulaire plasticketen? Heeft u ambities of plannen om binnen de plasticindustrie te verduurzamen? Zoekt u hulp bij het ontwikkelen van een kunststofstrategie? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij helpen graag met een op maat gemaakte studie, onafhankelijk advies of een workshop.