Niet-Persistente Plastics
Een van de grootste problemen van kunststoffen is bijdrage aan milieuvervuiling, bijvoorbeeld als gevolg van zwerfvuil, onjuiste afvalverwerking of slijtage van kunststofproducten. Bij diverse plastictoepassingen kan lekkage naar het milieu niet worden voorkomen. Voorbeelden zijn landbouwplastics of microplastics die vrijkomen uit autobanden en textiel. In deze toepassingen kunnen niet-persistente of biologisch afbreekbare plastics het probleem verminderen.
Wageningen Food & Biobased Research heeft uitgebreide kennis over de mogelijkheden en het gebruik van verschillende soorten biologisch afbreekbare kunststoffen en werkt samen met industriële partijen om nieuwe materialen en producten te testen en te ontwikkelen die de natuurlijke omgeving schoon houden.
Groeiende belangstelling voor biologisch afbreekbare kunststoffen
Het gebruik van kunststoffen heeft veel voordelen. Denk aan efficiënte productie, lage energiekosten en het beschermen van (voedsel)producten. Plasticvervuiling is echter een wereldwijd probleem geworden, met desastreuze gevolgen voor ons milieu, onze gezondheid en onze economieën. Verschillende regelgevingen probeert plasticvervuiling terug te dringen, zoals de Europese Single Use Plastics richtlijn, de EU-meststoffen verordening en het aanstaande verbod op opzettelijk toegevoegde microplastics. Het totale gebruik van plasticproducten groeit echter nog steeds, met alle negatieve gevolgen van dien.
We kunnen plasticvervuiling verminderen of zelfs voorkomen door biologisch afbreekbare producten te ontwikkelen. Deze producten combineren optimale eigenschappen tijdens gebruik en met optimale afbraak aan het einde van de levensduur.
Nieuwe producten en toepassingen
Wageningen Food & Biobased Research heeft uitgebreide kennis over de eigenschappen en het gebruik van biologisch afbreekbare kunststoffen in nieuwe toepassingen. We combineren technische en praktische inzichten van biologisch afbreekbare kunststoffen met kennis over wetgeving. Ook testen we kunststoffen op hun bio afbreekbaarheid in diverse milieus.
Wageningen Food & Biobased Research heeft een uitstekende track record die varieert van het ontwerp en de synthese van nieuwe polymeren op chemische en biotechnologische manieren, tot de verwerking en het testen van biologisch afbreekbare plastics op productniveau. Deze unieke combinatie van kennis en uitgebreide faciliteiten gebruiken we om producten te ontwikkelen met ‘geprogrammeerde’ bioafbreekbaarheid. Dit maakt materiaal- en productontwikkeling mogelijk met optimale eigenschappen tijdens gebruik maar ook in de afvalfase.
Innovatie projecten
Samen met industriële partners heeft Wageningen Food & Biobased Research biologisch afbreekbare netten ontwikkeld die gebruikt kunnen worden voor professionele voetbalvelden (het TKI bionettenproject). In het project Circular Use of Plastics in Agriculture and Horticulture vertalen we deze technologie naar nieuwe toepassingen met verschillende biologische afbreekbaarheidseisen.
In het EU MINAGRIS-project (Micro- and Nano-Plastics in AGRIcultural Soils) werken Wageningen Food & Biobased Research en Wageningen Environmental Research samen aan het ontwikkelen van meer kennis over de potentieel schadelijke gevolgen van plastic afval afkomstig uit landbouwtoepassingen.
In het EU UrBioFin-project ontwikkelde WFBR nieuwe producten op basis van PHA's geproduceerd uit afvalstromen.
Neem contact op
Wij geloven dat we de negatieve effecten van plastics op het milieu drastisch kunnen verminderen. We komen graag met u in contact om te zien hoe we u kunnen helpen het meeste uit uw gebruik van kunststoffen te halen. Daarbij kunnen we u voorbereiden op nieuwe plasticregelgeving en de weg te wijzen naar een duurzame toekomst. Neem contact met ons op voor meer informatie.