Meten en Monitoren van voedselverspilling en impact
Het meten en monitoren van verspilling in de voedselproductieketen, van boer tot consument, levert winst op. Zowel financieel als voor het milieu. Weet je immers waar en waardoor verliezen van voedselgrondstoffen optreden en wat hier de impact van is, dan kan je ook bepalen op welke manier je dit het beste kan voorkomen en verminderen.
Wageningen University & Research (WUR) heeft samen met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en haar stakeholders templates ontwikkeld die het mogelijk maken voedselverspilling te meten in de hele voedselketen én sectorspecifiek. Ook hebben we methoden ontwikkeld om de conversie naar impact te berekenen. Dit helpt jou bij het bepalen van de juiste reductiestrategie. Bovendien levert het een goede onderbouwing van data op wat bijdraagt aan het behalen van jouw duurzaamheidsdoelstellingen.
Groeiende druk om te meten
Agri- en foodbedrijven hebben te maken met EU-wetgeving die hen verplicht regelmatig te rapporteren over de sociale en milieurisico’s die zij lopen en de invloed van hun activiteiten op mens en milieu (zie kader). Voedselverspillingscijfers zijn hier onderdeel van. De recent ingevoerde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vraagt bedrijven om hun impact te meten en monitoren. Een goede onderbouwing van de data wordt steeds belangrijker met de Green Claims Directive, die stelt dat duurzaamheids-claims betrouwbaar, vergelijkbaar en controleerbaar moeten zijn. Het verkrijgen van die data is echter nog niet eenvoudig voor bedrijven. Behalve dat het specifieke expertise en inspanning vraagt, is er ook een groot gebrek in bijna alle agri- en foodsectoren aan goede beschikbare data.
Kom bij ons voor het meten en monitoren van jouw voedselverspilling en impact
Bij WUR hebben we een track record op het gebied van het ontwikkelen van data(sets/bases), methodieken en modellen voor meten & monitoring van voedselverspilling en de impact hiervan. Zo brengen we elk jaar de Nederlandse Monitor Voedselverspilling uit. We gebruiken een ketenschakel- en sectorspecifieke aanpak. Hiermee worden de uitkomsten relevanter voor de voedselketen, want het verhoogt de kwaliteit van de data en maakt sector benchmarking mogelijk.
Hoe het werkt
Samen met stichting Samen Tegen Voedselverspilling hebben we voor bedrijven en organisaties binnen de hele voedselproductieketen templates ontwikkeld. Deze kun je hier downloaden en zelf invullen met behulp van de instructies die in het template staan. Op de betrouwbare cijfers die uit de templates komen baseer je je oplossingen, volgens de ‘Target-Measure-Act’ methodiek. Dit is een bewezen methode om voedselverspilling aan te pakken, die door de internationale Champions 12.3 coalitie wordt aanbevolen in het Food Loss & Waste Protocol. Deze diepgaande registratiemethode heeft de afgelopen jaren reststromen van verschillende spelers in de voedselproductieketen in kaart gebracht. Dit geeft duidelijk inzichten. Met jouw deelname wordt de methode verder verfijnd op (sub-)sectorniveau. We nodigen je dan ook uit om jouw template met ons te delen, zodat wij jou van advies kunnen voorzien en de benchmark kunnen verbreden.
Bedrijven die in een sector vallen waar nog geen template voor is ontwikkeld kunnen zich ook bij ons melden. Gezamenlijk kan een nieuw template worden opgesteld waarmee de sector aan de slag kan.
Start nu zelf
Wat je van ons kunt verwachten
- Een sectorale en geharmoniseerde aanpak. Rekening houdend met EU-wetgeving en verbindingen met andere wetenschappelijke initiatieven;
- Een scope die verder gaat dan voedselverspilling, met inbegrip van alle materiaaltoepassingen;
- Zowel primaire gegevens als afgeleiden van secundaire gegevens;
- Grondige impactberekeningen, inclusief effecten afvalbeheer en verwaarding;
- Een sterk ecosysteem op nationaal (STV) en internationaal niveau (EU-platform FLW);
- Impactanalyses die reiken van EU-landen tot de ‘Global South.
Nieuws over Meten en Monitoren
Meten en Monitoren projecten
De EU zet in op het behalen van de wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) Target 12.3. Hierbij is het doel om voedselverspilling per hoofd van de bevolking in de detailhandel en bij de consument tegen 2030 te halveren en voedselverlies in de voedselproductie- en voedselvoorzieningsketens te verminderen. In 2023 is een voorstel gedaan om de vooruitgang naar deze doelstelling te versnellen.
Op 5 januari 2023 is de EU-richtlijn Corporate Sustainability Reporting (CSRD) in werking getreden. Deze richtlijn moderniseert en versterkt de regels met betrekking tot de sociale en milieu-informatie die bedrijven moeten rapporteren. Een bredere groep grote bedrijven en beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen binnen de EU zijn vanaf 2024 wettelijk verplicht in hun jaarverslagen een beperkte mate van zekerheid over hun ESG-rapportage (Environmental, Social & Governance) te geven.
In maart 2023 gaf de Europese Commissie goedkeuring voor de Green Claims Directive: een kader met criteria voor bedrijven om hun milieuclaims te onderbouwen. Doel hiervan is bedrijven ervan te weerhouden misleidende beweringen te doen over de milieuverdiensten van hun producten en diensten.