Levende Technosols: Welkom in de wereld van de bodemverkenners!
Wij zijn ‘bodemmensen’ van de afdeling Bodemgeografie en Landschap van de WUR. We duiken diep in de bodem van het stedelijke landschap van Wageningen. Onze missie? De geheimen van onze stadsbodems ontsluiten en de verbinding tussen ons, de stadsbewoners, en de grond onder onze voeten versterken.
Waarom dit belangrijk is
Met de uitbreiding van stedelijke gebieden is de behoefte aan een duurzaam stadsleven nog nooit zo actueel geweest. Regenwormen kunnen onze ondergrondse bondgenoten zijn! Zij kunnen de door de mens gemaakte bodems omzetten in vruchtbare ecosystemen die ons van schone lucht, vers water en ontspannende groene ruimtes voorzien. Een goed begrip van hoe regenwormen bijdragen aan de vitaliteit van stedelijke ecosystemen is essentieel om hun potentieel effectief te benutten.
Ga aan de slag: Verken uw bodem!
Benieuwd naar wat er onder uw voeten gebeurt? Zo kunt u een stadsbodemavonturier zijn:
BODEMGEVOEL
Gebruik een spade om te graven en bekijk uw bodem (circa 0-15 cm). Welke foto lijkt het meest?
Zandig (valt gemakkelijk uit elkaar)
Kleiachtig (plakt als het vochtig is)
BODEMZUURGRAAD TEST
Voorbereiding: pH-strip (hier bijgesloten), een kopje, kraanwater en uw bodemmonster.
Stappen:
1. Verzamel 10 gram bodemmonster, verwijder de wortels en plantenresten en plaats het monster in een kopje.
2. Voeg 10 ml water toe aan het bodemmonster.
3. Doop een punt van de pH-strip in de bodemoplossing en vergelijk de kleur met de schaal die op de kleurenkaart hieronder wordt getoond. De overeenkomende kleur geeft een schatting van de pH-waarde van de bodem.
REGENWORMEN ZOEKEN
Word een regenwormexpert door ze te tellen en te identificeren in uw achtertuin.
Voorbereiding: een spade of schop.
Stappen:
1. Kies een geschikte plek in uw tuin (mag overal zijn, onder gras of een stukje zonder planten).
2. Schep een blok van 20x20x20 cm uit de grond.
3. Leg de grond voorzichtig op een vuilniszak.
4. Doorzoek de grond op regenwormen: kijk vooral goed tussen plantenwortels en breek zo nodig de bodem in kleine klontjes (kleiner dan 0.5 cm).
5. Verzamel de regenwormen eerst door ze in een bakje met wat water te stoppen (pas op: regenwormen ontsnappen gemakkelijk uit het bakje).
6. Tel de regenwormen die u verzameld heeft en noteer het totale aantal.
Klaar voor een bodemavontuur?
Bent u enthousiast geworden en wilt u meer leren over wat zich onder uw voeten afspeelt? Zet de eerste stap door deel te nemen aan de Wageningen Green Space-enquête! Uw bijdrage zal ons helpen de stadsbodems beter te begrijpen en met elkaar een duurzame stad te realiseren.
In de vragenlijst kunt u aangeven of u de eigenschappen van uw bodem wilt laten analyseren in ons laboratorium. Tevens kunt u leren om onderscheid te maken tussen verschillende soorten regenwormen
Heeft u zelf interessante bodemverhalen te delen? Of heeft u juist vragen? Neem gerust contact met ons op en we zoeken het tot op de bodem uit! Doet u mee?
Vragenlijst
Contact
Soil Geography and Landscape group
Voor aanvullende bodemkennis kunt u “Soil Knowledge Clips” bekijken.