Omgevingswetenschappen
Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer
Ons werk richt zich op het genereren van nieuwe inzichten die kunnen helpen bij het herstellen van zoet- en zoutwater ecosystemen. De complexe interactie tussen fysische, chemische en biologische processen staat centraal in ons systeemgericht onderzoek.
Cultural Geography
De leerstoelgroep Cultural Geography hecht waarde aan sociale theorieën in al haar ruimtelijke uitingen. Het werk richt zich op mobiliteit en de culturele politiek van het landschap in relatie tot ruimtelijke theorieën.
Earth Systems and Global Change Group
Mensen hebben een verregaande invloed op de aardsystemen: land, water, klimaat en natuur. Deze interactie, Global Change genoemd, zorgt wereldwijd voor ecologische en maatschappelijke verschuivingen en beïnvloedt al het leven op onze planeet. Door ons werk dragen we bij aan een beter begrip van de uitdagingen en aan het pionieren van bruikbare oplossingen.
Bos- en Natuurbeleid
De leerstoelgroep Bos-en Natuurbeleid is een sociale wetenschapsgroep die bijdraagt aan de wetenschappelijke en maatschappelijke debat over relaties tussen bos, natuur en mensen in verschillende plaatsen en gradaties.
Bosecologie en Bosbeheer
Duurzaam bosbeheer richt zich op het optimaliseren van het gebruik van deze diensten, met behoud of het herstel van het algemeen functioneren van het ecosysteem, en op het waarborgen van de duurzaamheid.
Hydrologie en Omgevingshydraulica
Het doel van de leerstoelgroep Hydrologie en Omgevingshydraulica is om fundamenteel begrip en voorspelling van hydrologische processen in rivieren, aquifers en delta's te bevorderen om het waterbeheer te ondersteunen.
Water Resources Management
De Water Resources Management (WRM) groep houdt zich bezig met interdisciplinair onderzoek en onderwijs op het snijvlak van water, technologie en maatschappij. Wij bestuderen vraagstukken op het gebied van geïntegreerd beheer en bestuur van watervoorraden over de hele wereld, waarbij we ons richten op de wijze waarop technologische keuzes, sociaal-ecologische dynamiek en cultureel-politieke processen specifieke patronen van watergebruik en -toewijzing tot stand brengen.
Laboratorium voor Geo-informatiekunde en Remote Sensing
Het Laboratorium voor Geo-informatiekunde en Remote Sensing zoekt naar oplossingen voor ruimtelijke problemen door middel van onderwijs en onderzoek.
Bodembiologie
Bodembiologie (SBL) beschouwt het bodemleven als een sleutel tot duurzame (agro-) ecosystemen. We bestuderen de rol van bodemorganismen in elementaire (koolstof-, nutrienten-) bodemtransformaties. Ons onderzoek is ingebed in drie thema's: vruchtbare grond; bodemfunctionele biodiversiteit; en bodems en klimaatverandering.
Bodemscheikunde
We bestuderen de karakterisering van bodemdeeltjes (DOM, ijzeroxiden) en speciatie van verbindingen in de bodem met fundamenteel onderzoek en in meer praktisch gemotiveerde studies.
Bodemfysica en Landbeheer
Het onderzoek van de leerstoelgroep Bodemfysica en Landbeheer (SLM) richt zich op bodemfysische en hydrologische processen op verschillende tijd- en ruimteschalen, en hun centrale rol bij duurzaame land- en waterbeheer. Er is speciale aandacht voor de stroming en transportprocessen van water en opgeloste stoffen door en over het bodemsysteem en de effecten daarvan op oogsten, gewassen en grondwater.
Bodemgeografie en Landschap
De leerstoelgroep Bodemgeografie en Landschap draagt bij aan duurzaam bodembeheer in landschappelijke context.
Landgebruiksplanning
De leerstoelgroep Landgebruiksplanning werkt aan het vergroten van inzicht in landschappen als sociaal-ecologische systemen als basis voor ruimtelijke planning en duurzaam landgebruik.
Landschapsarchitectuur
We address present and future challenges, such as climate change, the human perception of landscape, water management, urbanisation and energy transition, through landscape design. Our specific competence is to deal with the various scales of complex and dynamic landscape systems and to propose inspiring and meaningful solutions.
Landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning
We willen het begrip van landschappen als sociaal-ecologische systemen verbeteren en daarmee de basis leggen voor duurzaam landgebruik en ruimtelijk ontwerp. Onze specifieke competentie is omgaan met de verschillende schalen van complexe en dynamische landschapssystemen en inspirerende en zinvolle oplossingen voorstellen in onderzoek en ontwerp.
Meteorologie en Luchtkwaliteit
De leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit bestudeert zowel de atmosfeer in al haar glorie en de verscheidenheid van verschijnselen als de relevantie ervan voor het weer, het klimaat en de luchtkwaliteit. In het bijzonder richten we ons op de atmosfeer boven land en hoe dit leven en milieu beïnvloedt.
Plantenecologie en Natuurbeheer
De leerstoelgroep Plantenecologie en Natuurbeheer (PEN) doet onderzoek en geeft onderwijs op het gebied van natuurbeheer, systeemecologie en plantenecologie met bijzondere aandacht voor de interacties tussen planten, tussen plant en bodem en de lange termijn dynamiek van ecosystemen.
Wildlife Ecology and Conservation Group
De leerstoelgroep Wildlife Ecology en Conservation doet onderzoek naar en geeft onderwijs in de gemeenschappelijk ecologie van grote grazers, met nadruk op de interacties tussen grazers en gewas. Dit wordt uitgevoerd op aggregatieniveau, variërend van planten tot ecosystemen.