
Allergie
Allergie is een verkeerde reactie van het lichaam op een onschuldige stof, zoals stuifmeel, voedingsstoffen, huidschilfers van dieren, etc. Deze reactie leidt tot een aantal kenmerkende symptomen, zoals loopneus, rode en tranende ogen (bij hooikoorts), piepende ademhaling en druk op de borst (bij astma) en huiduitslag, opgezwollen tong en buikpijn (bij voedselallergie).
Op de onderstaande pagina's vind u meer informatie over allergie. Voor meer informatie over de medische aspecten verwijzen we u graag door naar diverse andere sites. Zie hiervoor de lijst met links aan de rechterkant van deze pagina.
Allergische klachten
Allergie is een ziekte die gedeeltelijk erfelijk is bepaald en waarbij de omgeving belangrijk is om de erfelijke aanleg tot uiting te laten komen.
Genetische factoren
Bij ongeveer 30% van de Nederlandse bevolking is de erfelijke aanleg aanwezig om allergische klachten te ontwikkelen. Bij jong volwassenen is dat zelfs 40%. Niet iedereen binnen deze groep ontwikkelt ook werkelijk een allergie. Zolang er geen uitlokkende omstandigheden zijn, hoeven er geen verschijnselen van allergie op te treden.
Externe factoren
Allergie wordt, naast erfelijke factoren, vooral bepaald door interactie met risicofactoren uit de directe leefomgeving. Externe factoren zijn voor 70% verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een allergie.
Het immuunsysteem
Virussen, bacteriën en parasieten kunnen een gezond mens ziek maken. Een onschuldige neusverkoudheid wordt door een virus verspreid; maag- en darmklachten kunnen worden veroorzaakt door bedorven voedsel. Het menselijk lichaam laat niet zonder protest iets vreemds toe, zeker niet wanneer dit voor het lichaam schadelijk is. Het lichaam heeft een verdedigingssysteem tegen infecties door virussen, bacteriën en parasieten: het afweersysteem, meestal immuunsysteem genoemd.
Kruisreacties
Veel mensen krijgen met het begin van de lente weer last van hooikoorts. Het lichaam maakt IgE antistoffen aan tegen het stuifmeel van bomen, grassen en/of pollen. Sommige hooikoortspatiënten reageren ook allergisch op bepaalde voedingsmiddelen. Het lichaam herkent per abuis de eiwitten die in deze voedingsmiddelen voorkomen als stuifmeeleiwitten. Dit verschijnsel heet een 'kruisreactie'.
Toename in aantal
In de westerse samenleving nemen aantal en ernst van allergieën snel toe: een verdubbeling in de laatste 25 jaar. De toename is zo groot dat dit niet alleen toegeschreven kan worden aan erfelijke veranderingen. Daarom moet de invloed van omgeving een grote rol spelen in de toename van allergie.