Allergische klachten
Allergie is een ziekte die gedeeltelijk erfelijk is bepaald en waarbij de omgeving belangrijk is om de erfelijke aanleg tot uiting te laten komen.
Bij allergie reageert het immuunsysteem niet alleen op schadelijke indringers, maar ook op onschadelijke stoffen in je voeding, zoals tarwegluten, en in de lucht die je inademt, zoals stuifmeel van grassen of berkenbomen en deeltjes van de huisstofmijt.
De schade in het lichaam ontstaat dan niet door de binnendringende stof, maar door de veel te hevige reactie van het eigen immuunsysteem.
Belangrijk bij allergische ziekten zoals astma, rhinoconjunctivitis (hooikoorts), voedselallergie en eczeem zijn antistoffen van het type IgE. Bij allergie komen bij personen die daarvoor een erfelijke aanleg hebben in het bloed IgE antistoffen voor die specifiek gericht zijn tegen het allergeen. Daarbij blijken deze IgE antistoffen vaak gericht te zijn tegen een veelheid van allergenen. De dosis van het allergeen en de frequentie en tijdsduur van de blootstelling zijn belangrijke factoren voor het ontwikkelen van een allergie. Dit proces heet allergische sensibilisatie.
Bij mensen die een allergie ontwikkelen treden vaak op verschillende leeftijden verschillende vormen van allergie op met andere klachten. Dit noemt men de "allergic march".
Afhankelijk van het orgaan waar de klachten optreden, kunnen we vier typen allergie onderscheiden.
Longen
- Als er histamine wordt aangemaakt in de longen, kan er astma ontstaan. Bij astma zijn de longen beschadigd door een ontsteking. De slijmvliezen zwellen op en de luchtwegen vernauwen zich en er ontstaat een piepende ademhaling.
Neus, ogen, bijholten
- Wanneer er histamine vrijkomt in de neus, ogen of neusbijholten, ontstaat rhinitis (hooikoorts en dierenallergie).
- De symptomen zijn een loopneus, niesbuien en tranende ogen veroorzaakt door stuifmeelkorrels van grassen en bomen.
- Bij dierenallergie zijn huidschilfers, haren of veren van dieren de veroorzakers van de allergie.
Huid
- Histamine in de huid zorgt voor het ontstaan van eczeem, of dermatitis.
- Eczeem is ook een uitingsvorm van voedselallergie op babyleeftijd maar kan ook ontstaan door direct contact van de huid met stoffen waarvoor men allergisch is.
Mond en maagdarmstelsel
- Bij de vorming van histamine in het maagdarmstelsel is er sprake van een voedselallergie.
- De klachten bestaan uit langdurig huilen (baby), eczeem, buikkrampen en een opgezwollen tong.
- Bij glutenintolerantie (coeliakie) en tarwe-allergie levert het eten van tarwe- rogge- en gerstproducten een chronische ontsteking op in de darm, met klachten die sterk lijken op die bij een voedselallergie.