
Proteins for Life
Het is tijd voor een revolutie in de productie en consumptie van eiwit. De wereldbevolking groeit en daarmee de vraag naar hoogwaardig eiwit. Het aanbod is onevenwichtig verdeeld in de wereld, wat leidt tot zowel overconsumptie als ondervoeding. De landbouw veroorzaakt een grote uitstoot van broeikasgassen en de productie van voedingsmiddelen kan efficiënter in termen van energie, water en grondstoffen. Deze problemen kunnen we oplossen door meer duurzame bronnen zoals peulvruchten, aquatische gewassen en insecten in te zetten. Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt baanbrekende kennis en technologieën die een eiwittransitie op grote schaal binnen handbereik brengen.
Lees meer
Eiwittransitie
Een wereld gebouwd op duurzame voedselsystemen, waarin iedere bewoner voldoende hoogwaardig eiwit op zijn bord krijgt. Dat is de visie van Wageningse onderzoekers die met het onderzoeksprogramma Proteins for life tot uiting wordt gebracht. Een ambitie die alleen verwezenlijkt wordt als in westerse landen een omslag plaatsvindt naar een consumptiepatroon met meer plantaardige dan dierlijke eiwitten, en in ontwikkelingslanden de kwaliteit van de voeding verbetert. Als het aan Wageningen Food & Biobased Research ligt, kunnen consumenten over tien jaar kiezen uit een divers aanbod van eiwitbronnen: zowel dierlijk als plantaardig, en met zowel insecten als micro-organismen. Bedrijven beschikken dan over de kennis en technologieën om aantrekkelijke vlees- en zuivelalternatieven te ontwikkelen die zich qua textuur, smaak en voedingswaarde kunnen meten aan vlees, maar vele malen duurzamer zijn.
Eiwittransitie in de praktijk
Van een sappige vleesvervanger met een minimale CO2-voetafdruk tot een smaakvolle en voedzame algen-shake: voor eiwitleveranciers en voedingsmiddelenfabrikanten liggen er volop kansen om nieuwe eiwitten op te nemen hun productportfolio en deze te vertalen naar nieuwe en betere producten. Wageningen Food & Biobased Research ondersteunt hen met advies op maat, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en technologieën, en jarenlange ervaring in disciplines die nauw met elkaar verbonden zijn.
Wij zijn wereldleider in het ontwerpen van duurzame waardeketens en het optimaliseren van productieprocessen. Onze experts geven bedrijven inzicht in de functionaliteit van eiwitten en helpen hen deze te optimaliseren. Ook ondersteunen zij hen bij het ontwikkelen van eiwitrijke producten met wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten. Tot slot staan wij aan het roer van wereldwijde kennisontwikkeling gericht op een kwantitatief begrip van de duurzaamheid van eiwitten en de motivatie van consumenten om voor plantaardig te kiezen.
Werken aan oplossingen
Binnen dit onderzoeksprogramma werken we onder andere aan onderstaande oplossingen.
-
Nieuwe Eiwitbronnen
Van schimmels tot zeewier: ingrediëntenleveranciers die duurzaam eiwit op de markt willen brengen, hebben steeds meer bronnen om uit te putten. De kunst is de meest kansrijke eruit te pikken en vraag en aanbod op het juiste moment bij elkaar te brengen. Wageningen Food & Biobased Research biedt bedrijven de marktkennis die hiervoor nodig is en helpt hen solide business cases te bouwen.
-
Voedingskwaliteit van Eiwit
Eiwitten zijn de belangrijkste bouwmaterialen voor het menselijk lichaam en leveren 9 essentiële aminozuren die mensen niet zelf kunnen aanmaken. De meeste dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren en zijn relatief licht verteerbaar. Veel plantaardige eiwitten bevatten weinig aminozuren en sommige zijn moeilijker te verteren vanwege de plantencel matrix en/of de aanwezigheid van anti-nutritionele factoren. Terwijl de meeste volwassenen in rijke landen meer dan voldoende eiwitten uit voldoende gevarieerde bronnen halen, doen specifieke doelgroepen zoals ouderen dat niet. Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt kennis om de voedingskwaliteit van eiwitten uit verschillende bronnen beter te begrijpen en om partners te helpen duurzame, voedzame producten te ontwikkelen voor hun consumenten.
-
Plantaardige Voedingsmiddelen en Alternatieven
In Europa en Noord-Amerika groeit de markt voor voedingsmiddelen met plantaardig eiwit met maar liefst 12-16%. Dat biedt volop kansen voor productontwikkeling. Wageningen Food & Biobased Research helpt voedingsmiddelenfabrikanten de juiste eiwitten te kiezen voor de innovaties die zij in gedachten hebben en de functionele eigenschappen ervan te optimaliseren. Dat levert producten op die lekker, betaalbaar en echt duurzaam zijn.
-
Efficiente Extractie Methoden van Eiwitten
Eiwitten kunnen alleen duurzaam zijn als er een efficiënt, energiezuinig productieproces aan vooraf gaat. Wageningen Food & Biobased Research biedt eiwitleveranciers advies op maat bij het ontwerpen en verbeteren van processen voor eiwitextractie. Denk hierbij aan processen met een lage CO2-voetafdruk en milde bewerking van eiwitfracties voor een hogere eiwitkwaliteit.
-
Ondersteuning voor Registratie, Claims en Etikettering van Voeding
Europa heeft eigen specifieke wet- en regelgeving en procedures voor de toelating van voedingsmiddelen en de ingrediënten daarvan. Voorbeelden hiervan zijn de aanvraag voor nieuwe voedingsmiddelen (producten zonder significante consumptie vóór 15 mei 1997) en gezondheidsclaims ter beoordeling door de Europese Commissie. Wij kunnen volledige ondersteuning bieden voor het samenstellen van aanvraagdossiers, inclusief het genereren van de benodigde wetenschappelijke gegevens voor de onderbouwing van veiligheidsaspecten of gezondheidsbevorderende eigenschappen.
-
Precisiefermentatie: een duurzame revolutie in de eiwittransitie
In de huidige zoektocht naar duurzame en innovatieve voedselsystemen is precisiefermentatie in opkomst als revolutionaire technologie. Het biedt innovatieve eiwitoplossingen die de voedselproductie kunnen transformeren. Echter, hoge ontwikkelingskosten en de complexiteit van schaalvergroting staan vaak in de weg van het realiseren van het volledige potentieel.