Van alle granen wordt tarwe wereldwijd het meest verbouwd. Met meer dan 700 miljoen ton per jaar is tarwe derde van alle graansoorten in de totale voedselproductie wereldwijd, na maïs en rijst. De vraag naar tarwe voor menselijke consumptie neemt ook wereldwijd toe, onder meer in landen die voor de tarweproductie niet geschikt zijn, vanwege het overnemen van westerse diëten. Desalniettemin heeft zich een sterk toenemende vraag naar glutenvrije en tarwe-vrije producten ontwikkeld in de afgelopen jaren. Blijkbaar spelen uitingen op sociale media dat gluten en tarwe overgewicht en gezondheidsproblemen veroorzaken, evenals de nieuwe 'Vrij van' consumententrend, een belangrijke rol in deze ontwikkeling.
Het 'Well on Wheat?' project is een internationaal onderzoeksproject dat zich richt op de gezondheidsaspecten van tarweconsumptie en de gevolgen van tarwe- en glutenvermijding. Well on Wheat? 'beoogt een volledig beeld van de samenstelling te verkrijgen van geselecteerde tarwesoorten, het meel en het deeg daarvan gemaakt, evenals de gebakken broden. Als zodanig zullen de veranderingen in de chemische samenstelling van verschillende tarwesoorten en veranderingen in de samenstelling die kunnen optreden als gevolg van voedselverwerking (malen, gisten / zuurdesemfermentatie, bakken) worden geëvalueerd. Zodoende is de toeleveringsketen voor graanproducten uitgenodigd om mede de verantwoordelijkheid te dragen voor het helpen ontrafelen van de ongerustheid met betrekking tot de gezondheid van tarwe en gluten. Dit heeft geresulteerd in een sterk consortium van publiek-private samenwerking. Wageningen University & Research is een van de projectpartners. In Lelystad wordt een serie van tarwe-, spelt- en emmer-variëteiten geteeld voor analyses aan de samenstelling.