Project
LWV23024 Nederlandse brouwgerst met toekomst - de basis voor heerlijk bier
In Nederland wordt momenteel 25.000 ha zomergerst geteeld waarvan ca. 20.000 ha zijn afzet vindt in de brouwgerstketen. Het areaal zomergerst is de laatste 20 jaar met ca. 50% afgenomen. Gerst is echter een waardevol rustgewas binnen een bouwplan en past daardoor uitstekend in de Farm2Fork strategie van de EU. Ook is het een erkend rustgewas als onderdeel van het NPLG en past goed in de GLB-verduurzamingseisen. De teelt van gerst leidt tot een lage uitspoeling van nutriënten, een grote aanvoer van organische stof en maakt beheersing van de onkruiddruk binnen een rotatie goed mogelijk.
De Gerst-Mout-Bier-keten is al sinds na de Tweede Wereldoorlog verbonden in een stichting: het Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout & Bier (NIBEM). In de keten zien we de afgelopen vijf jaar een toenemende vraag naar regionaal en duurzaam geteelde brouwgerst ontstaan, mede gestimuleerd door de consumentenvraag. Op dit moment wordt echter een fors deel van de vraag ingekocht in het buitenland.
Klimatologische veranderingen in het teeltseizoen hebben forse invloed op kwaliteit van brouwgerst en beïnvloeden vermoutingsresultaat en daarmee brouwkwaliteit. Optimalisatie van mout- en brouwkwaliteit is daarom ook kern van de NIBEM werkzaamheden. D.m.v. een combinatie van akkerbouwkundig en mout- en brouwonderzoek zijn we op zoek naar de best presterende rassen op Nederlandse bodem.
In het project wordt onderzocht hoe duurzaamheid van de brouwgerst – mout – bier keten kan worden verbeterd en tegelijkertijd de kwaliteit van brouwgerst voor vermouting en bierproductie kan worden geoptimaliseerd. De relatie tussen geschikte brouwgerstrassen en eiwit- en zetmeelkwaliteit van de korrel staat centraal. M.b.v. proteomics- en zetmeel analyses wordt een relatie gelegd tussen ras – eiwitkwaliteit – zetmeelkwaliteit – moutkwaliteit en brouwkwaliteit. De duurzaamheid van brouwgerstteelt wordt verbeterd door onderzoek naar het effect van vermindering van bemesting en gewasbescherming op opbrengst, uitspoelingsrisico en mout-/brouwkwaliteit.
Resultaat van het onderzoek is het bieden van handvatten voor gerichtere rasontwikkeling, duurzamer teeltmanagement, betere beoordeling rassen en geoogste partijen op duurzaamheid en geschiktheid voor de brouwgerstketen en betere aansturing van mout- en brouwproces. De resultaten worden aangevuld met een analyse van gevolgen van verwachte klimatologische veranderingen op aantrekkelijkheid van Nederland als teeltgebied en een economische en LCA-analyse van effecten van duurzamere teeltopties op het saldo voor de teler.
Ander doel is om de propositie en toekomstbestendigheid van in Nederland geteelde brouwgerst te verbeteren en (nog) interessanter te maken voor Nederlandse brouwerijen om te benutten in doelstellingen om te komen tot kortere en duurzamere ketens.