Projecten - L (Lisanne) Geboers MSc
De voedselomgeving in midden-en kleinbedrijven
Gezond en duurzaam eten is een belangrijk onderwerp. Veel mensen willen gezondere en duurzamere keuzes maken, maar worden verleid door een voedselaanbod dat hen hierin niet motiveert. De omgeving waarin we leven heeft invloed op wat we eten. Dit wordt ook wel de voedselomgeving genoemd, bijvoorbeeld het aanbod van eten en drinken in onze leefomgeving. Werkende volwassenen consumeren ongeveer een derde van hun dagelijkse calorie-inname op de werkplek, waardoor de werkplek cruciaal is voor het creëren van een voedselomgeving die gezonde en duurzame voedselkeuzes stimuleert.
Interventies gericht op voedselomgevingen in bedrijfskantines van grootschalige bedrijven zijn veelbelovend gebleken, maar er is minder bekend over de voedselomgeving van het midden- en kleinbedrijf (MKB).
Allereerst, zullen eerst de verschillende voedselomgeving binnen het MKB in kaart gebracht worden aan de hand van interviews en vragenlijsten. Vervolgens zal het project inzoomen op de transport sector om te onderzoeken wat de onderliggende mechanismen zijn die het leefstijl gedrag van deze typische werkende populatie sturen. Daarna zullen de mogelijkheden tot het creëren van een gezonde en duurzame voedselomgeving 'onderweg' worden onderzocht met behulp van co-creatie, een participatieve onderzoeksmethode, op zowel een nationaal als regionaal niveau. Deze co-creatie betrekt alle relevante belanghebbenden (chauffeurs, MKB transport werkgevers, experts, tankstations, leveranciers, Branche organisaties, enz.) om het beperkte succes van interventies voor gezondheidsbevordering, die vaak zijn ontworpen met behulp van een top-down benadering, te overwinnen.
Het project maakt deel uit van de “Regio Deal Foodvalley”, deel 2: “Gezonde voeding van prille start tot oude dag”.
Dit PhD-project loopt van september 2020 tot september 2024 en bij het begeleidende team behoren: Prof. dr. EWML (Emely) de Vet (WUR) als promotor, dr. MP (Maartje) Poelman (WUR) en dr. Marleen Gillebaart (Utrecht University) als co-promotoren.