Project
Verdien- en ontwikkelmodellen naar regeneratieve landbouw
De PPS regeneratieve landbouw ontwerpt verdien- en bedrijfsmodellen die een aantrekkelijk perspectief bieden aan de meerderheid van de Nederlandse grondgebonden boeren. Regeneratieve landbouw gaat over de productie van voedsel en biomassa die een neutrale of positieve impact hebben op bodem, water, klimaat, biodiversiteit, maatschappij en ook een solide inkomen bieden aan de boer. Dit project bouwt voort op de PPS website waar onder andere een situatieschets is gemaakt van een regeneratief landbouwsysteem op schaal van heel Nederland. Ook is binnen deze PPS een praktijk- en leernetwerk gevormd van 20 boeren die voor een deel al regeneratieve landbouwpraktijken toepassen.
De PPS regeneratieve landbouw wordt geïntegreerd met het Groeifondsproject Re-Ge-NL dat in de 2e helft van 2024 van start gaat, waar het aantal deelnemende bedrijven wordt opgeschaald richting 1.000. Centraal binnen de PPS staat de borging van resultaten die uit de PPS voortkomen en de verbinding daarvan met Re-Ge-NL.
Deze PPS richt zich op Nederlandse boeren die interesse hebben in regeneratieve landbouw en zoekende zijn naar een voor hen passende regeneratieve bedrijfsvoering. Dit project levert:
- een opzet van verschillende typen bedrijfsontwerpen, met een overzicht van mogelijke regeneratieve maatregelen en een eerste exploratie van potentiële kosten en baten. Daarnaast wordt het eerste beeld van de voornaamste obstakels voor boeren en ketenpartijen om een duurzaam en rendabel verdienmodel te realiseren verkend;
- 25 agrarisch ondernemers met zowel een ontwikkel- als een monitoringsplan die passen in een regeneratief systeem en een goede business case hebben. Ook wordt een methodiek opgesteld om deze plannen samen met de boeren te ontwikkelen;
- Een eerste verkenning van scenario's in mogelijke interventies voor ketenpartijen, onafhankelijk adviseurs, financiële instellingen en overheden in wat zij kunnen doen om verdienmodellen van regeneratieve landbouw de meest concurrerende business cases te maken en daarmee de opschaling van regeneratieve landbouw te faciliteren. Door de samenwerking met verschillende boerennetwerken, ketenpartijen en adviseurs wordt gestimuleerd dat de kennis en ervaring van koplopers wordt versterkt door en verspreid onder de meerderheid van de Nederlandse boeren. Daarbij worden leernetwerkbijeenkomsten georganiseerd, waarbij de nadruk ligt op methodiekontwikkeling richting een grootschalige aanpak;
- aanvullend worden de vereisten van een goed Data Management Systeem geanalyseerd en wordt een dagelijks systeem opgezet voor grootschalige coördinatie bij opschaling richting 1.000 bedrijven.
Vanuit een aanpalend ficheproject (RUG) wordt een onderzoeksprogramma ontwikkeld over het ontwerpen van businessmodellen regeneratieve landbouw in twee gebieden.