![](/upload_mm/5/8/f/e341adc9-a388-43dc-8cee-5e820bac0854_grasland_zonnecel_schuur_1000px_shutterstock_95210926_de1a736f_750x400.jpg)
Topsectoren
Met het topsectorenbeleid wil de Nederlandse regering innovaties stimuleren in sectoren die cruciaal zijn voor onze economie en werkgelegenheid. Hiervoor vormen overheid, bedrijfsleven en onderzoeks- en kenniscentra een ‘gouden driehoek’.
Het hart van ons kennisdomein
Twee van de negen topsectoren bevinden zich in het hart van ons kennisdomein. Dit zijn Agri & food en Tuinbouw & uitgangsmaterialen. In deze sectoren is Wageningen University & Research de toonaangevende kennispartner in publiek-private samenwerkingsprogramma’s (PPS). Maar we zijn ook actief in sectoren als Life Sciences, Water, Energie, Logistiek en Chemie.
Wageningen University & Research en het topsectorenbeleid
Wageningen University & Research speelt als toonaangevende kennispartner een belangrijke rol in de sterkste sectoren van de Nederlandse economie. De Topsectoren Agri&Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen hebben de ambitie wereldleider te zijn in succesvolle oplossingen voor mondiale maatschappelijke uitdagingen op het gebied van land- en tuinbouw, voeding en groene leefomgeving. Om de vraagsturing van het bedrijfsleven te faciliteren doen de topsectoren jaarlijks een oproep voor Publiek Private samenwerkingsinitiatieven (PPS-en) In een PPS-project wordt antwoord gegeven op één of meerdere kennis- en innovatieopgaven.
Landbouw Water Voedsel
Kennis- en Innovatieagenda 2020 – 2023
De Nederlandse overheid richt zich op de realisatie van missies binnen de topsectoren. Voor vijf maatschappelijke thema’s zijn missies opgesteld. Deze missies vormen de basis voor Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA’s). De focus voor de topsector PPSen binnen Wageningen Research is gericht op de missies onder de KIA van het thema Landbouw, Water, Voedsel. Er zijn hiervoor 6 missies vastgesteld met daarnaast aandacht voor ontwikkeling van sleuteltechnologieën. Binnen de missies zijn zogenaamde Meerjarig Missiegedreven Innovatie Programma’s (MMIP’s) geformuleerd.
Missies:
Missie A: Kringlooplandbouw
(BO-43, BO-55, BO-56, BO-57, BO-58) - In 2030 gebruikt de land- en tuinbouwsector substantieel minder grond- en hulpstoffen. Er wordt zoveel mogelijk waarde gehaald uit alle reststromen en eindproducten. De uitstoot van vervuilende en vermestende stoffen naar lucht en grond- en oppervlaktewater is teruggebracht naar (bijna) nul. De land- en tuinbouw gebruikt robuuste rassen en teeltsystemen. De voedselproductie is gestoeld op ecologische processen waardoor de biodiversiteit toeneemt en de land- en tuinbouw veerkrachtiger kan opereren. Er is een groter aanbod van niet-dierlijke eiwitbronnen.
Missie B: Klimaatneutrale landbouw en voedselproductie
(BO-43, BO-59) - In 2050 werkt de land- en tuinbouwsector klimaatneutraal. De uitstoot van broeikasgassen, die dan stevig is verminderd, wordt gecompenseerd door extra vastlegging van CO2 in de bodem en in de natuur. De sector maakt geen gebruik meer van fossiele grondstoffen en is leverancier van duurzame energie.
Missie C: Klimaatbestendig landelijk en stedelijk gebied
(BO-43, BO-60) - In 2050 is Nederland in zowel het landelijk als stedelijk gebied klimaatbestendig en waterrobuust ingericht. In het landelijk gebied is het beheer van grond- en oppervlaktewater zodanig dat het een belangrijke bijdrage levert aan de klimaatbestendigheid van de land- en tuinbouw en grondwaterafhankelijke industrie zonder onomkeerbare schade te doen aan natuurgebieden. Tegelijkertijd zijn de land- en tuinbouwsystemen zodanig ingericht dat ze kunnen omgaan met de klimaatveranderingen. De gebouwde omgeving is klimaatbestendig ingericht doordat het stedelijk waterbeheer is geoptimaliseerd, de omgeving is vergroend en doordat er klimaatadaptief wordt gebouwd en ingericht. Kwaliteitsverbetering van grond- en oppervlaktewater blijft een voortdurend aandachtspunt.
Missie D: Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel
(BO-43, BO-61, BO-62, BO-63, BO-64) - In 2030 produceert de sector gezond, veilig en duurzaam voedsel. Het voedselproductiesysteem is robuust en groene producten leveren een waardevolle bijdrage aan haar omgeving. Consumenten waarderen de sector en zijn bereid eerlijke prijzen te betalen.
Missie E: Duurzame en veilige Noordzee en andere wateren
(BO-43, BO-65, BO-66) - In 2030 zijn in Nederland de ecologische draagkracht, waterveiligheid, waterkwaliteit en zoetwatervoorziening van mariene wateren in balans met de vraag naar hernieuwbare energie, voedsel, visserij en andere economische activiteiten. In 2050 geldt dit ook voor de rivieren, meren en intergetijdengebieden (estuaria en wadden).
Missie F: Nederland is en blijft de best beschermde en leefbare delta
(BO-66) - Nederland is ook in de volgende eeuw de best beschermde en leefbare delta ter wereld. De stijging van de zeespiegel en de sterke schommelingen in de afvoer van rivieren vragen om een nieuwe aanpak.
Overige thema's en Sleuteltechnologieën
Overzicht van de overige BO-programma's die niet binnen de missies van de topsectoren vallen.
LNV-MMIPs
Grote opgaven als klimaat, voedsel en biodiversiteit bepalen de kennis- en innovatieagenda van het Ministerie van LNV. Voor vijf thema’s, waarin publieke waarden leidend zijn, werkt het ministerie, naast de topsectoren missies, met speciale LNV-missiegedreven innovatie programma’s (MMIPs): Landnatuur, Landelijk Gebied, Mondiale Voedselzekerheid, Gezondheid en Welzijn van Gezelschapsdieren en Dieren voor Vermaak, en Economie.