Expertise van Wageningen Social & Economic Research
Bij Wageningen Social & Economic Research hebben we decennialange ervaring in en uitgebreide kennis van wereldwijde landbouw- en voedselsystemen. Onze expertise ligt in het ondersteunen van keuzes die voedselsystemen duurzamer, rechtvaardiger en veerkrachtiger maken, met behulp van evidence-based onderzoek, data-gedreven inzichten en innovatieve oplossingen. Door samen te werken met partners over de hele wereld, helpen we beleidsmakers en besluitvormers in de agrifood-sector om de dynamiek van voedselsystemen te begrijpen en onderbouwde beslissingen te nemen die leiden tot duurzamere en eerlijkere voedselsystemen.
Onze expertisegebieden
We zijn gespecialiseerd in het begrijpen van de complexiteit van voedselsystemen en transitiedenken. We ontwikkelen innovatieve benaderingen voor dataverzameling en -analyse, waardoor we sectoren en trends nauwkeurig kunnen monitoren. Met geavanceerde economische modellen ontwikkelen en analyseren we scenario’s die bijdragen aan onderbouwde besluitvorming. Ons werk richt zich ook op het ontwikkelen van methoden voor het herontwerpen van systemen, bestuursstructuren en stimuleringsmaatregelen die duurzame verandering stimuleren.
We zetten inzichten om in actie door capaciteitsopbouw en kenniscocreatie te ondersteunen en praktische tools en oplossingen te ontwikkelen voor systeemtransformatie en innovatie. Met deze integrale aanpak helpen we beleidsmakers en betrokkenen bij voedselsystemen om duurzame, inclusieve en rechtvaardige voedselsystemen te ontwikkelen.
Ontdek de thema’s waar we ons op richten:
- Food systems transition
- Impact valuation of nature-based solutions
- Transparancy on sustainable and inclusive value chains
- Behaviour change strategies to promote healthy food and lifestyles
Waarom is sociaal en economisch onderzoek cruciaal?
Het realiseren van eerlijke en duurzame voedselsystemen vereist meer dan alleen technologische oplossingen. Het vraagt om een diep begrip van de economische, sociale en culturele factoren die verandering aandrijven. Sociaal en economisch onderzoek verkent menselijk gedrag, beslissingen, mechanismen en beleidsmaatregelen die de wereld vormgeven en levert de inzichten die nodig zijn om deze transformatie te begeleiden.
De wereldwijde vrije markteconomie leidt niet automatisch tot rechtvaardigheid of duurzaamheid. Ons onderzoek helpt de juiste incentives, instrumenten en interventies te identificeren die gelijkheid en duurzaamheid bevorderen. Het geeft inzicht in waar aanpassingen nodig zijn of obstakels aangepakt moeten worden.
Fundamentele transformaties vereisen ook inzicht in menselijk gedrag, waarden en cultuur. Wat bepaalt de keuzes van individuen en gemeenschappen? Hoe kunnen deze keuzes worden afgestemd op duurzame en eerlijke voedselsystemen? Door deze vragen te beantwoorden, legt sociaal en economisch onderzoek de basis voor betekenisvolle verandering op elk niveau van het voedselsysteem.
Werk samen met ons aan duurzame en eerlijke voedselsystemen.