Nieuws

Deelnemers Autonomous Greenhouse Challenge gebruiken nieuw gewasmodel

article_published_on_label
19 april 2024

Dit voorjaar gaat de vierde editie van de Autonomous Greenhouse Challenge van start. In de eerste fase telen AI- en tuinbouwexperts een virtueel gewas, namelijk dwergtomaten. Dit najaar krijgen de beste vijf teams een eigen kascompartiment in Bleiswijk om hun kennis in de praktijk te brengen. Voor het virtuele deel van de challenge gebruiken teams een gewasmodel dat simuleert hoe het gewas reageert op bijvoorbeeld temperatuur en licht. Onderzoeker Georgios Ntakos, Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research: “Ik breng wetenschap graag in de praktijk.”

Teams bestaande uit computerwetenschappers en tuinbouwexperts doen mee aan de Autonomous Greenhouse Challenge: elk team bestaat uit minimaal 3 leden, waarvan minimaal 1 student. De teams worden uitgedaagd om de best mogelijke productie te realiseren, op een duurzame en winstgevende manier, door slimme systemen naadloos te integreren. Op deze manier stimuleert WUR de ontwikkeling van autonome teelten.

In het eerste deel moeten de teams virtueel een gewas telen. Hiervoor kunnen ze een gewasgroeimodel gebruiken dat voorspelt hoe een gewas reageert op de omstandigheden in de kas. Teams kunnen bijvoorbeeld besluiten de kastemperatuur of lichtinstellingen te wijzigen.

Voor diverse gewassen, zoals komkommers en tomaten in de hoge draad teelt, is de afgelopen jaren een gewasmodel ontwikkeld. Voor de dwergtomaat bestond een dergelijk model nog niet: Ntakos en zijn collega’s konden gebruik maken van bestaande modellen en kennis. Daarnaast is er een teeltproef uitgevoerd in de WUR-kassen in Bleiswijk.

Het model omvat verschillende parameters die verband houden met de gewasgroei mechanismen en kan dus worden gebruikt om de ontwikkeling en productie van gewassen te simuleren. Hoewel bepaalde aspecten vergelijkbaar zijn met andere gewassen – zoals de fotosynthese – bestaan er verschillen. Dwergtomaten groeien tot een bepaalde grootte en beginnen dan met bloeien en vruchtzetting, terwijl bij hoge draad tomaten het gewas zowel vegetatief als generatief is tijdens de meerderheid van het groeiseizoen.

De Autonomous Greenhouse Challenge is aanleiding voor de ontwikkeling van het teeltmodel voor de dwergtomaat. Maar het model kan nu door zowel onderzoekers als door telers worden gebruikt. Ntakos: “Het gewasmodel wordt een wetenschappelijk hulpmiddel dat telers kan helpen nog betere teeltbeslissingen te nemen.”