Software

Kaskieswijzer: interactief naslagwerk over daglichtbenutting en assimilatiebelichting

Om zonne-energie optimaal te kunnen benutten is de laatste jaren veel onderzoek uitgevoerd naar factoren die de toetreding van licht in de kas bepalen. Deze factoren hebben onder andere betrekking op kasontwerp, kasconstructie, kasdekmateriaal en schermen. Het doel van de Kaskieswijzer is om deze kennis toegankelijk en interpreteerbaar te maken voor ondernemers binnen de glastuinbouwsector met plannen voor nieuwbouw of verbouw. Zodoende biedt de Kaskieswijzer ondersteuning tijdens het ontwerpproces.

Assimilatiebelichting

Het electriciteitsgebruik in de glastuinbouw is de afgelopen 20 jaar snel toegenomen door toenemende arealen belichte teelt en een sterke toename van het geïnstalleerd vermogen aan belichting. Met deze trend gaan ontwikkelingen in de belichtingssystemen gepaard die de efficiëntie en controle hebben vergroot. Denk bijvoorbeeld aan LED’s die snel aan en uit kunnen worden geschakeld, dimbaar zijn en waarvan het spectrum kan worden aangepast. De Kaskieswijzer biedt een overzicht van de kennis die wordt ontwikkeld in de zoektocht naar optimale belichting voor elk gewas.

Waarom de Kaskieswijzer?

De Kaskieswijzer en veel van de onderliggende onderzoeksprojecten zijn uitgevoerd voor het innovatieprogramma Kas als Energiebron, met als doel een volledig duurzame en economisch rendabele energievoorziening voor de glastuinbouwsector. Optimale benutting van zonne-energie speelt daarin een belangrijke rol. Ten eerste omdat zonlicht verwarmingsenergie voor kassen is. Ten tweede omdat zonlicht de drijvende kracht is van fotosynthese en daarmee de productie van gewassen. Daarnaast is het van groot belang dat de elektrcititeit die wordt gebruikt voor belichting optimaal benut wordt.

De KasKieswijzer is gefinancierd door het ministerie van LNV en Stichting Programmafonds Glastuinbouw.

https://wiki.groenkennisnet.nl/space/KAS