Geboortegebieden grijze zeehonden

Geboortegebieden grijze zeehonden

Onderzoekers van Wageningen Marine Research tellen elk jaar grijze zeehonden tijdens het geboorteseizoen op de Waddeneilanden Griend en Richel. Ze registreren het aantal pups en vrouwtjes en van welke gebieden ze gebruikmaken.

Hoofdpagina-Jonge-grijze-wadden-Bram-Fey_175x175.jpg

Onderzoekers bezoeken in het geboorteseizoen van grijze zeehonden de eilandjes Richel en Griend in de Waddenzee. Ze tellen de zeehondenpups en -vrouwtjes. Met die kennis kan gewerkt worden aan een betere bescherming van deze dieren. Hieronder staan blogs van de meest recente expedities.

- 2024

  • 11 december 2024
    Dag 1: Op naar de Richel: zeehonden, stormen en een vliegende weegschaal, door Geert Aarts
    Het is half zes ’s ochtends. We staan op Texel naast een overvolle auto, propvol metalen kisten met camera’s, statieven, laptops en genoeg eten om een weeshuis te voeden. Het roept meteen dat typische gevoel op van “We gaan op vakantie en we nemen mee…”. Maar vakantie is niet waarvoor we hier zijn. We maken ons klaar voor het veldwerk.
    Lees meer
  • 11 december 2024
    Dag 1: Groen licht voor Griend: op pad met de zeehondenonderzoekers, door Clea van de Ven
    24 uur voor vertrek lag ik nog diep te slapen, met nog enkele uren te gaan voordat de wekker zou afgaan. 18 uur voor vertrek kocht ik zes oliebollen voor op kantoor. Daar kwam ik Jessica van Wageningen Marine Research tegen, die vertelde dat er nog een plek vrij was om op Griend te helpen met veldwerk. Griend, een eeuwenoude zandplaat in de Waddenzee, is inmiddels begroeid met planten die tegen een stootje kunnen en vormt een drukbevolkte thuisbasis voor allerlei vogels en bodemdieren.
    Lees meer
  • 12 december 2024
    Dag 2: Griend: pups, vlekken en stormmonitoring, door Jessica Schop
    Tijdens de periode dat grijze zeehonden op Griend aanwezig zijn, is het absoluut geen straf om hier te overnachten. Vanuit het stapelbed in de slaapkamer kunnen we genieten van het bijzondere geluid van de zeehonden. De zeehonden komen dichterbij dan ooit: bij het poeltje naast het huisje liggen een mannetje en vrouwtje met hun pup.
    Lees meer
  • 13 december 2024
    Dag 3: Afscheid van Griend: een laatste ronde tussen zeehonden en herinneringen, door Sophie Brasseur
    Dit is alweer de laatste dag. Morgen begint het te regenen, wat zowel het veldwerk als de terugtocht naar de boot een stuk moeizamer maakt. Daarom hebben we afgesproken met de bemanning van de Asterias dat ze ons aan het einde van de dag komen ophalen. Dat betekent echter wel dat we al onze spullen van tevoren naar het strand moeten brengen, voordat we verdergaan met onze rondes.
    Lees meer

- 2023

  • 9 december 2023
    Dag 1: Richel
    Het is altijd vroeg opstaan, maar dubbel en dwars de moeite waard om weer veldwerk te kunnen doen op de Richel en Griend, dé belangrijkste geboorteplekken van de grijze zeehond. Het team van vandaag komt uit verschillende windstreken: Wageningen, Friesland en Texel. Van Texel vertrekken we wel in stijl: elektrisch. Onze spullen pasten precies en er was ook wat ruimte voor een passagier achter, als die een beetje dwars ging zitten. We gaan naar Harlingen waar het schip van de Waddenunit, de beheerders van de Waddenzee onder het gezag van het ministerie van LNV op ons wacht. Normaal gaan we altijd met de Asterias, maar plaats daarvan gaan we met de Phoca, een ander schip van de Waddenunit, vernoemd naar de gewone zeehond (Phoca vitulina). We worden we door Bert en Bouke verwelkomd. Het was voor hen wel wat schrikken om te zien hoeveel spullen mee moesten. Niet voor Theo van de Asterias, hij gaat op de Asterias ook altijd mee en is dat wel gewend. Aan boord krijgen we heerlijk koffie en taart.
    Lees meer
  • 10 december 2023
    Dag 2: Griend
    Tijdens deze donkere dagen begint het pas om half negen licht te worden en dus kunnen we rustig aan doen. Er waait een aardig windje (5bft), maar de weersvoorspellingen later op die dag zijn nog minder gunstig, met toenemende wind en regen. Na het ontbijt gaan we daarom direct op pad. Het doel is dit jaar om weer de aanwezige zeehonden zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen (met behulp van een afstandsmeter en hoekmeter), te noteren of ze een pup bij zich hebben, en zoveel mogelijk zeehonden op de foto te zetten. Met name de zeehondenvrouwtjes zijn makkelijk individueel te herkennen doordat ze een uniek vlekkenpatroon hebben.
    Lees meer
  • 11 december 2023
    Dag 3: Griend
    Als we ’s morgens wakker worden giert de wind om het huisje en zelfs de bedden schudden ervan. Als het licht begint te worden zien we dat de zee helemaal tot aan het huisje rijkt. Het zeewater is dusdanig hoog, dat de kwelder aan de oostkant van Griend geheel onder water ligt. Het kunstmatig verhoogde gebied ten westen van het huisje ligt nog wel voor een deel droog. In ieder geval zijn er eilandjes waar zeehonden op kunnen liggen, maar ook verschillende soorten vogels, zoals bergeenden en scholeksters maken hier nu volop gebruik van. Griend heeft een belangrijke rol als hoogwatervluchtplaats juist op dagen als deze met flinke verhoging. Wij blijven voorlopig dus nog in het huisje om de vogels zo min mogelijk te verstoren. Het weer is geweldig, en het zonnetje komt zelfs eindelijk door, maar pas als het water zakt en de wadplaten vrijkomen kunnen we daadwerkelijk op pad.
    Lees meer
  • 12 december 2023
    Dag 4: Terug naar huis
    Het is redelijk weer en dankzij de voorbereidingen gisteren gaat het opruimen van het huisje voorspoedig. Voorzichtig zigzaggen we met alle spullen tussen de zeehonden door om via het strand uiteindelijk wadend naar de rubberboot te komen.
    Lees meer