Nieuws

Van restwarmte naar drinkwater, mineralen en energie

article_published_on_label
21 februari 2025

Er is een groeiende behoefte aan energie en drinkwater aan de ene kant, en een overschot aan restwarmte en zoutwaterbronnen aan de andere kant. Wageningen University & Research heeft hierop een antwoord ontwikkeld dat deze issues combineert in één slimme technologie: restwarmte en zoutwater zijn de input voor een oplossing die zowel drinkwater als mineralen als elektriciteit genereert.

Er is steeds meer behoefte aan drinkwater en steeds vaker een drinkwatertekort. Door periodes van langdurige droogte en een verhoogde vraag komt de beschikbaarheid van drinkwater regelmatig onder druk te staan. Op basis van de huidige prognoses zal er in 2032 een drinkwatertekort van 5% ontstaan door een gebrek aan zoetwaterbronnen. Een saillant, maar niet onbelangrijk detail: als we in de toekomst groene waterstof gaan produceren, kunnen deze tekorten zelfs oplopen tot meer dan 30%.

Dat is geen hypothetisch scenario, want Nederland, en de rest van de wereld, heeft in groeiende mate elektriciteit nodig. Om te kunnen afstappen van fossiele energiebronnen, zoals gas en kolen, is (veel) elektriciteit noodzakelijk.

Daarnaast zien we industrieën worstelen met een overschot aan restwarmte. Deze restwarmte moet gekoeld worden. Hiervoor wordt ook veel water en energie gebruikt. Dit drukt dus ook weer op de behoeftes van deze schaarse bronnen. Bovendien blijft laagwaardige restwarmte nu veelal onbenut.

Ten slotte hebben veel grote bedrijven een uitdaging in het omgaan met hun brijnen, zoutwaterstromen. Het lozen hiervan op oppervlaktewater is niet alleen erg schadelijk voor het milieu, er komen ook steeds strengere regels voor.

Eén oplossing voor 4 issues: restwarmte, brijnen, water en elektriciteit

Op het eerste gezicht hebben deze issues misschien niet veel met elkaar gemeen. Maar met de warmte-water-energie-nexus van Wageningen University & Research komen ze samen om één oplossing te genereren. Het overschot aan restwarmte en zout water aan de ene kant, is de input voor een systeem om op een duurzamere manier drinkwater, mineralen en elektriciteit te generen.

On-site en regionaal

Restwarmte is de energiebron voor een membraandestillatietechnologie die drinkwater genereert uit zout water. Dit kan bijvoorbeeld uit zeewater zijn, maar ook brijnen. Via membraandestillatiekristallisatie kunnen vervolgens kostbare mineralen worden teruggewonnen. Ten slotte kan met deze technologie elektriciteit worden opgewekt voor toepassingen in de regio of (ver) daarbuiten. Dit zijn erg aantrekkelijk opties voor on-site toepassingen in de industrie.

Een specifieke toepassing is in waterstofproductie, want deze nexus-oplossing maakt dit proces vele malen efficiënter en duurzamer. Er hoeft veel minder elektriciteit en water te worden gebruikt om de vrijgekomen restwarmte te koelen. Deze restwarmte dient juistweer als energiebron. En het geproduceerde pure water is ruim voldoende voor de waterstofproductie én bijvoorbeeld voor gebruik als drinkwaterbron, in de landbouw of industrie in de regio. Dit drukt de kosten en leidt tot een lagere CO₂-voetafdruk. Bekijk het filmpje hieronder om te zien hoe dat werkt:

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Lees meer over SeaHydrogen

Duurzamer en rendabeler

Door op deze manier zoutwater en restwarmte te combineren, wordt de beschikbaarheid van drinkwater vergroot, restwarmte hergebruikt, het lozen van brijnen verminderd en komen er waardevolle mineralen en energie vrij. Zo kunnen veel processen in de industrie en energieproductie veel duurzamer en rendabeler worden. Door de verwaarding van mineralen uit de zoutwaterstromen kunnen industrieën nieuwe bronnen van inkomsten aanboren terwijl zij minder negatieve impact op het milieu hebben. Een win-win-win-situatie dus.

Meer weten over de mogelijke toepassingen? Neem contact met ons op.