Catalogus biedt compleet overzicht van biobased bouwmaterialen
Biobased bouwmaterialen winnen terrein ten koste van gangbare materialen die voor veel CO2-uitstoot zorgen. Met de Catalogus biobased bouwmaterialen geeft Wageningen Food & Biobased Research de bouwsector een extra zet in de rug. Alle bouwmaterialen die nu op de markt beschikbaar zijn, zijn er overzichtelijk in opgenomen, inclusief voorbeelden van toepassingen uit de praktijk.
Een wolkenkrabber van 350 meter hoog is in de wereld geen bijzonderheid meer. Wél een wolkenkrabber van deze hoogte die niet is opgetrokken uit cement, beton en staal, maar uit hout. Tokio heeft een houten kolos als deze gepland en staat niet alleen. Zo is Amsterdam in 2020 een houten gebouw van 21 verdiepingen hoog rijker, het één na hoogste houten gebouw van Europa. Maar niet alleen hout, ook biobased materialen als vezelplaten, bouwblokken, harsen en dakbedekking, zijn aan een gestage opmars bezig.
Biobased materialen houden CO2 vast
“Bij de productie van gangbare bouwmaterialen als cement, beton en staal komt enorm veel CO2 vrij”, stelt Martien van den Oever, onderzoeker van Wageningen Food & Biobased Research. “Biobased bouwmaterialen hebben als groot voordeel dat ze juist CO2 vasthouden”. Van den Oever is een van de opstellers van de Catalogus biobased bouwmaterialen, die Wageningen Food & Biobased Research in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft opgesteld. “De eerste versie van de catalogus stamt uit 2012. Sindsdien heeft de markt van biobased bouwmaterialen zich snel ontwikkeld; een geactualiseerde versie was hard nodig.”
Paris-proof in 2050
Volgens Van den Oever bevat de catalogus een overzicht van alle biobased materialen die anno 2019 beschikbaar zijn voor de Nederlandse bouwsector, inclusief contactgegevens van leveranciers en andere partijen, zoals architecten en bouwers die de materialen gebruiken. De vraag groeit, mede dankzij de ambitie van de sector om in 2050 Paris-proof te zijn. Van den Oever: “Met de catalogus willen we alle partijen in de keten, van gebouweigenaar en producent tot bouwer en architect, laten zien welke materialen nu al verkrijgbaar zijn en welke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden deze materialen hebben. Dat de sector vaak nog vasthoudt aan gangbare materialen, heeft deels te maken met onwetendheid van wat er nu al kan met biobased materialen. Met deze catalogus willen we partijen een zetje geven.”
Van wooncomplex tot bedrijfspand
Een groot deel van de catalogus is ingeruimd voor voorbeelden van ‘biobased’ bouwprojecten, van woonhuizen en groepswooncomplexen tot bedrijfspanden. Van den Oever: “Overal in Nederland zie je mooie voorbeeldprojecten ontstaan. Sommige bouwers en architecten richten zich al heel specifiek op de biobased markt. Maar de markt kan het niet alleen oplossen. Ik vind dat de overheid wel wat strengere kaders mag stellen, misschien te beginnen met eigen vastgoed. Bestaande gebouwen zou je uit duurzaamheidsoogpunt zo lang mogelijk laten staan, maar bij nieuwbouwprojecten zou de overheid als inspirator het goede voorbeeld moeten geven.”
Goede beschikbaarheid
Met de beschikbaarheid van biobased materialen zit het volgens de onderzoeker wel goed: “Zeker als de groei van wind- en zonne-energie doorzet en gebruik van biomassa voor in de benzinetank beperkt blijft en we geen virgin biomassa gebruiken om elektriciteit op te wekken. Er blijft dan voldoende biomassa over om aan de groeiende vraag naar biobased bouwmaterialen te voldoen.”
Tijdens het Nationaal Circulaire Economie Congres op 21 februari jl. in Den Haag heeft de boekpresentatie van de catalogus plaatsgevonden. De catalogus is hieronder gratis te downloaden als pdf.