Project
CARVE; innovatieproject tegen voedselverspilling in agrifoodketen
In de keten van productie tot winkelmand gaat veel voedsel verloren; in Nederland rond € 2,5 miljard. Het project CARVE (Across supply Chain Action program Reduction of food waste , improved Valorisation & resource Efficiency) is opgezet vanuit een samenwerking tussen de Alliantie Verduurzaming voedsel en Wageningen Food & Biobased Research om voedselverspilling in de keten tegen te gaan.
Voedselverspilling verminderen
Het tegengaan van voedselverspilling in de keten werd ruim twee jaar geleden nadrukkelijk op de agenda gezet door het ministerie van Economische Zaken. Het doel van CARVE is het vergroten van de bewustwording bij organisaties in de keten en met partijen in de keten inspirerende oplossingen te ontwikkelen om voedselverspilling te verminderen of te voorkomen.
Oorzaken van verspilling in de keten
Elke oogst is anders, waardoor het lastig is om de omvang van de oogst te laten overeenkomen met de geplaatste order. Vooral bij producten met een relatieve korte houdbaarheidsdatum is vraag en aanbod vaak niet voldoende op elkaar afgestemd. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research dat bij ziekenhuizen met name te grote porties zorgen voor voedselverspilling. Door de portiegrootte van verpakkingen aan te passen kan de verspilling teruggebracht worden en kan geld bespaard worden. Zo zijn er meerdere oplossingen in ketens mogelijk, waarbij de kostenbesparing omgezet kan worden naar investeringsruimte. Binnen CARVE wordt een toolbox ontwikkeld waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling als doelstelling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en supply chain. De aanpak van verspilling ligt nu vaak op het bord van de duurzaamheidsafdeling van een bedrijf. Het is van belang dat dit ook een aandachtspunt is in productontwikkeling, inkoop, productie, sales, logistiek en marketing.
Huidige pilotprojecten
- Bij supermarkten wordt onderzocht hoe de besteleenheid beter kan aansluiten bij de vraag en omloopsnelheid in de supermarkten. Arla Foods, Royal FrieslandCampina, Albert Heijn, Jumbo en Plus Supermarkten werken mee aan deze pilot.
- Diepvriesvoedselproducent Iglo onderzoekt in hoeverre de verpakkingswijze invloed heeft op het bewaargedrag van de consument.
- Kaasproducent Royal A-ware Food Group meet de omvang van nevenstromen binnen hun processen en keten. Daarnaast kijken ze welke definities worden gehanteerd bij het begrip voedselverspilling en hoe dit vertaald wordt naar hun keten, zodat de resultaten objectief gemeten kunnen worden.
- Sonneveld Group, leverancier van bakkerijingrediënten, onderzoekt of voedselverspilling helemaal weggenomen kan worden: of oud brood (‘retourbrood’) als ingrediënt gebruikt kan worden bij het maken van bijvoorbeeld broodpap, spuitdeeg of snij-/ontbijtkoeken.
Download de resultaten
- Frozen-fresh-preserved food waste generation (553,23 kb)
- CARVE Pilot: Verwaarding van zetmeelrijke bijproducten (883,66 kb)
- CARVE Pilot: Definiëren, meten & verbeteren (382,11 kb)
- CARVE Pilot: Herverwerking van retourbrood (676,17 kb)
- CARVE Pilot: Slimmer Bestellen (6,68 mb)
- CARVE Pilot: Peels to Food (406,48 kb)