Voedselvertering en het Darmmicrobioom

Het onderzoek naar het maagdarmkanaal en het darmmicrobioom ontwikkelt zich snel en is veelbelovend om de verbanden tussen onze voeding, spijsvertering en gezondheid te kunnen ontrafelen.

Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt de verteerbaarheid, het darmmicrobioom en de invloed op de gezondheid van voedingsmiddelen in het gehele maagdarmkanaal. Daarvoor zetten we geavanceerde in vitro modellen, professionele expertise op het gebied van klinisch onderzoek en voorspellende in silico modellen in.

Het spijsverteringskanaal: de basis voor een goede gezondheid

Er worden steeds meer verbanden gevonden tussen gezondheid, de verteerbaarheid van voedingsmiddelen, voedselingrediënten en voedingspatronen en de invloed op het darmmicrobioom.

Gedegen wetenschappelijk onderzoek is onmisbaar om te begrijpen wat de invloed is van de samenstelling en verwerking van producten op de verteerbaarheid, biologische beschikbaarheid, samenstelling van het microbioom, metabole activiteit en darmgezondheid. Voor nauwkeurige inzichten en effectieve resultaten zijn betrouwbare gegevens uit in vitro onderzoek en/of humane interventiestudies nodig.

Om ingrediënten, producten en voedingspatronen te kunnen optimaliseren, is het essentieel om te begrijpen welke rol de spijsvertering en veranderingen in het darmmicrobioom spelen bij het verband tussen voeding en gezondheid. Deze nieuwe kennis kan de basis vormen voor volksgezondheidsrichtlijnen die betere uitkomsten op gebied van gezondheid en voeding beogen.

Een breed pakket aan onderzoeksdiensten

Wageningen Food & Biobased Research kan helpen bij het beoordelen van de verteerbaarheid van voedingsmiddelen (met verschillende matrices, samenstelling en mate van verwerking), de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen, fermentatie in de darmen en de invloed op de samenstelling en functionele eigenschappen van het darmmicrobioom.

Wij beschikken over uitstekende interne faciliteiten om het darmmilieu te onderzoeken in elke levensfase en ook onder suboptimale gezondheidsomstandigheden:

  • darmcelmodellen: voor het onderzoeken van de functionele effecten van voedingsstoffen en bioactieve stoffen op de darmbarrière, opname, stofwisseling en metabole signaaloverdracht;
  • statische en dynamische verteringsmodellen: voor het nabootsen van de biochemische processen en het onderzoeken van complexe aspecten van vertering in het spijsverteringskanaal;
  • volledige pijplijn voor onderzoek naar het darmmicrobioom: voor het onderzoeken van de invloed van stoffen in de voeding op het menselijke darmmicrobioom en de productie van metabolieten met behulp van screening met enkele stammen, ex vivo fecale batchfermentaties, continue fecale fermentatie met SHIME, in silico analyse en in vivo interventies;
  • humaan interventieonderzoek om de verteerbaarheid en microbioomeffecten van voedsel bij mensen te bestuderen: professionele opzet, uitvoering, analyse en interpretatie van de resultaten van hoogwaardig humaan interventieonderzoek.

Fit-for-purpose-onderzoeksopzet

Wageningen Food & Biobased Research past fit-for-purpose-onderzoeksopzetten toe, afgestemd op de onderzoeksvraag en specifieke product- of ingrediënteigenschappen.

Voorbeeldprojecten

Samenwerken aan nieuwe onderzoek

Meer weten over de mogelijkheden voor uw project? Neem contact met ons op.