Inzichten om de efficiëntie en duurzaamheid van de voedselketen te verbeteren
Het verbeteren van de efficiëntie en duurzaamheid van de voedselketen wordt vaak bemoeilijkt door objectieve beoordelingen en tastbare richtlijnen voor verbetering. Wageningen Food & Biobased Research biedt verschillende tools om de efficiëntie en duurzaamheid van ketens en verwerkingsprocessen te beoordelen. De resulterende hotspots en oorzaken helpen stakeholders om prioriteit te geven aan impactvolle maatregelen.
Voedselketens van de toekomst
De toenemende vraag naar verduurzaming en de huidige en toekomstige energie- en watertekorten vereisen een verandering van het voedselsysteem, zowel in de keten als in de verwerking. Om dit te realiseren, moeten alle stakeholders in de voedselketen in actie komen. De verbinding tussen de verschillende duurzaamheidsdimensies maakt dat er kwalitatieve en kwantitatieve inzichten nodig zijn om impactvolle veranderstrategieën te ontwikkelen. Duurzame voedselketens en verwerkingsprocessen vereisen inzicht in 1) een alternatieve inrichting van de keten en processen, 2) investerings- en exploitatiekosten, 3) de impact op de productkwaliteit, 4) de impact op de capaciteit en 5) de voetafdruk van alternatieven.
Duurzaamheidsbeoordeling
Wageningen Food & Biobased Research biedt deskundige ondersteuning en inzicht in relevante hotspots en oorzaken met betrekking tot activiteiten binnen de voedselketen en -verwerking om de meest impactvolle strategie voor uw bedrijf te ontwikkelen. We bieden partners tools die tijdens eerdere projecten zijn ontwikkeld en getest zodat ze snel de beoogde verduurzaming kunnen bereiken. Onze tools zijn gebaseerd op een voedselsysteembenadering en integreren de nieuwste ontwikkelingen in de keten en kennis uit de voedselverwerkende industrie. Met ondersteunende gegevens uit betrouwbare secundaire gegevensbronnen, die we aanvullen met uw primaire gegevens, kunnen we verschillende indicatoren efficiënt analyseren.
ACE Calculator analyseert ketens
The AgroChain Greenhouse Gas Emissions (ACE) Calculator toont de impact van interventies gericht op de verduurzaming van de voedselproductie en distributieketen. De tool kwantificeert de duurzaamheidseffecten van een huidige situatie en alternatieve situaties op basis van een groot aantal aan interventies op het gebied van bijvoorbeeld het gebruik van alternatieve ingrediënten, inkoop, energiebronnen, verpakking, transport, verwerking en end-of-life-opties. In het project Verhogen duurzaamheid voedselverwerking in de keten hebben we de ACE Calculator gebruikt om diverse als duurzaam beschouwde voedselsystemen te analyseren en deze aannames te valideren of ontkrachten.
Procestimator voor de impact van verwerkingsprocessen
De softwaretool Procestimator bepaalt de productiekosten van een voedselverwerkingsproces en bewaakt tegelijkertijd de voedselkwaliteit en samenstelling. Gegevens van afzonderlijke verwerkingsprocessen bieden inzicht in hotspots van kosten en impact, en in de factoren die hier het meeste invloed op hebben. De maakt het makkelijker om alternatieve verwerkingsprocessen met elkaar te vergelijken en biedt richtlijnen voor doelgerichte experimentele ontwikkeling. In het Europese Food processing in a Box-project werd de calculator gebruikt om verwerkingstrajecten te ontwerpen voor het produceren van ingrediënten uit nevenstromen. Daarbij werd gekeken naar het huidige gebruik van grondstoffen en nieuw ontstane nevenstromen.
Neem contact met ons op
Wilt u de duurzaamheid verbeteren? De experts van Wageningen Food & Biobased Research kunnen u helpen. Neem contact met ons op voor een aanpak op maat en ga direct aan de slag.
Voer een eerste analyse uit met de beperkt beschikbare openbare versie van de ACE Calculator: Agro-Chain Greenhouse Gas Emissions (ACE) calculator (cgiar.org)